Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ 55-74

Η ΤΣΣΚΑ "τελείωσε" τη δουλειά στο ΟΑΚΑ (55-74), με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο για το Final Four της Μαδρίτης. Πάλεψε ο Παναθηναϊκός αλλά "πλήρωσε" το κακό τρίτο δεκάλεπτο.

ο ευρωπαϊκό ταξίδι του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε απόψε (22/4) στο ΟΑΚΑ, με θύτη την ΤΣΣΚΑ. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη επιβλήθηκε των "πρασίνων" με 74-55 και έγινε η δεύτερη ομάδα (μετά τη Φενέρμπαχτσε) που έκλεισε θέση στο Final Four της Μαδρίτης. Από την πλευρά του, το "τριφύλλι" πάλεψε για την ισοφάριση, αλλά υστερούσε τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Κάτι που φάνηκε στην πορεία της αναμέτρησης, οπότε και η διαφορά άρχισε να "ανοίγει" υπέρ των Ρώσων.
Οι Παππάς (11 πόντοι) και Μαυροκεφαλίδης (10 πόντοι) ήταν οι μοναδικοί "πράσινοι" που σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων, κάτι απόλυτα λογικό αν δει κανείς τα ποσοστά των παικτών του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στο παιχνίδι. Όσο για την ΤΣΣΚΑ; Ο Ντε Κολό (18 πόντοι) ηγήθηκε επιθετικά, με τον Κιριλένκο (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ) ήταν ο κορυφαίος.
Ο αγώνας
Εν αντιθέσει με όσα έγιναν στο Game 3 της σειράς, απόψε ο Παναθηναϊκός είχε ως άλυτο πρόβλημα τα περιφερειακά σουτ. Οι "πράσινοι" επιχειρούσαν αρκετές φορές να απειλήσουν πίσω από τη γραμμή των 6μ75, αλλά όσο έβρισκαν σίδερο (0/7 μέχρι το 15') δεν ήταν εύκολο να διατηρήσουν την επαφή τους με το σκορ.
Ειδικά όταν απέναντί τους είχαν έναν Κιριλένκο... χάρμα ιδέσθαι. Ο "ΑΚ47" αποτέλεσε το "Α" και το "Ω" της ΤΣΣΚΑ στην πρώτη περίοδο, κάνοντας (σχεδόν) τα πάντα σε άμυνα και επίθεση. Από τη μία, μάζευε ριμπάουντ και έκανε τάπες (είχε δύο μέχρι το 10'), από την άλλη σκόραρε κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα σε πλεονεκτική θέση.
Γι αυτό το +2 (4-2) του 2ου λεπτού έγινε -6 (4-10) στο 4ο και λίγο αργότερα -12 (7-19 στο 8'). Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Ρώσους να βρίσκονται μπροστά στο σκορ με διαφορά ασφαλείας (11-21), την ώρα που ο Κιριλένκο είχε 9 πόντους (με 2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντα και 2/2 βολές), 4 ριμπάουντ και 2 τάπες. Τι είχε να αντιπαραβάλει σε αυτό ο Παναθηναϊκός; Μόλις 4/14 σουτ, εκ των οποίων 0/7 τρίποντα.
Η άμυνα έκρυβε το επιθετικό πρόβλημα
Η επιθετική δυστοκία των "πρασίνων" συνεχίστηκε στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να ακολουθεί τα ψηλά σχήματα του Δημήτρη Ιτούδη, χρησιμοποιώντας τον Γκιστ στη θέση "3". Κάτι που έδινε δύναμη κοντά στο καλάθι, αλλά έξω από αυτό δεν λειτουργούσε με καλό βαθμό.
Γι αυτό και χρειάστηκε να περάσουν ακόμη πέντε λεπτά, μέχρι να πετύχει το "τριφύλλι" το πρώτο του τρίποντο, με τον Διαμαντίδη (20-25 στο 15'). Η διαφορά έπεσε ακόμα περισσότερο αμέσως μετά (22-25) με κάρφωμα του Μπατίστα, αλλά πάνω στο σημείο που ο Παναθηναϊκός έδειχνε ικανός για την ανατροπή, ήρθε ένα καλάθι του Χάινς για να επαναφέρει το +5 (24-29) στο 17ο λεπτό.
Ένα προβάδισμα που έμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, για την ΤΣΣΚΑ (32-37), αφού ο Ντε Κολό ευστόχησε σε λέι απ με το άκουσμα της κόρνας. Από τη στιγμή βέβαια που σούταραν με 1/11 τρίποντα, είχαν τις μισές (6 έναντι 12) ασίστ σε σχέση με την ΤΣΣΚΑ και έβλεπαν τους φιλοξενούμενους να σουτάρουν με 63% (12/19) στα δίποντα, όλα ήταν πιθανά, εν όψει του δεύτερου μέρους.
Η ώρα των Ντε Κολό - Χάινς
Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, το πλάνο του "τριφυλλιού" συνέχισε να αποδίδει καρπούς. Τουλάχιστον από την άποψη πως κρατούσε χαμηλά στο σκορ την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, η οποία πλέον δεν είχε σε τόσο καλή κατάσταση τον Κιριλένκο. Ο ηγέτης της "ρωσικής αρκούδας" μπορεί να "σίγησε", αλλά κάπου εκεί ανέλαβε δράση το δίδυμο των Ντε Κολό και Χάινς.
Οι δυο τους αποτέλεσαν τους παίκτες που έκαναν το κάτι παραπάνω, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Ειδικά από τη στιγμή που οι "πράσινοι" σιγά σιγά έμεναν από δυνάμεις. Εξ ου τα πολλά φάουλ σε φάσεις που δεν χρειαζόταν να σταματήσει ο χρόνος, αλλά και η αστοχία στα σουτ τριών πόντων (3/17 στο 30').
Γι αυτούς τους λόγους η διαφορά έφτασε στο +16 (44-60) για την ΤΣΣΚΑ στο φινάλε της τρίτης περιόδου, με τον προπονητή των Ρώσων να παίρνει σκορ ακόμη και από τον ενδέκατο παίκτη (Νίκολς) που σήκωσε από τον πάγκο του.
Τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει
Με τη διαφορά να έχει ξεφύγει και τους φιλοξενούμενους να έχουν την πολυτέλεια των αλλαγών (σε πρόσωπα και σχήματα), ήταν απλά θέμα χρόνου να καταλήξει η νίκη στα χέρια τους. Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς πάλευε μεν να περιορίσει το μέγεθος της ήττας, αλλά από ένα σημείο και μετά ήταν απλά θέμα ποιότητας.
Την οποία προφανώς κατέχει σε υπερθετικό βαθμό η "ρωσική αρκούδα", που έφτασε στην επικράτηση (55-74) και έκλεισε θέση για ένα ακόμη Final Four στην ιστορία της. Ο Δημήτρης Ιτούδης, στην πρώτη του κιόλας χρονιά στην ΤΣΣΚΑ, έχει την ευκαιρία να γίνει ο δεύτερος -μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα- Έλληνας που θα φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.
Τα δεκάλεπτα: 11-21, 32-37, 44-60, 55-74
Παναθηναϊκός (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης 6 (2), Νέλσον, Παππάς 11 (1), Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 9 (1), Γκιστ 10, Μπατίστα 7, Μπλουμς
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 18 (4), Τεόντοσιτς 5 (1), Νίκολς 5 (1), Τζάκσον 4, Μαρκοϊσβίλι, Κορόμπκοφ 2, Ουίμς 11 (1), Βοροντσέβιτς 2, Κάουν 2, Χριάπα, Χάινς 12, Κιριλένκο 13 (1)