Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ 86-85

Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που δεν έκανε στη Μόσχα. Με κορυφαίο τον Νίκο Παππά πάλεψε απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η νίκη (86-85) και μαζί το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών της Euroleague. Τα λένε πάλι την Τετάρτη (22/4, 21:45) οι δύο ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός είναι "εδώ"! Οι "πράσινοι" κέρδισαν την ΤΣΣΚΑ (86-85) στο ΟΑΚΑ και μείωσαν την προημιτελική σειρά (2-1) των πλέι οφ της Euroleague. Οι Ρώσοι δεν έδειξαν την εικόνα που είχαν στα παιχνίδια της Μόσχας. Ομοίως και οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που ήταν αγνώριστοι. Προς το καλύτερο!
Δεν άφησαν φάση να περάσει ανεκμετάλλευτη, έβαλαν τα περιφερειακά σουτ (16/31 τρίποντα) και κάπως έτσι έφτασαν το 2-1. Βέβαια, σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η εμφάνιση του Νίκου Παππά. Ο 25χρονος γκαρντ έκανε career high στην Euroleague με τους 25 πόντους που πέτυχε, μεταξύ των οποίων η βολή που "έγραψε" το τελικό σκορ, στα 3.5'' για το φινάλε.
Η τελευταία επίθεση των Ρώσων δεν εκδηλώθηκε ποτέ, ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τη νίκη και ανανέωσε το ραντεβού του με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, για την προσεχή Τετάρτη (22/4, 21:45).
Ο αγώνας
Η δύναμη της έδρας έκανε την εμφάνισή της στα  πρώτα δυόμιση λεπτά της αναμέτρησης (5-0), αλλά ευθύς αμέσως οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ μπήκαν στο κλίμα του αγώνα. Πως έγινε αυτό; Με τους ψηλούς να ηγούνται και τον Κιριλένκο να "κόβει" και να "ράβει" στις δύο πλευρές του παρκέ, οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν δώδεκα αναπάντητους, για να περάσουν μπροστά στο σκορ (5-12 στο 7').
Σε αυτό το διάστημα μάλιστα, οι "πράσινοι" έμειναν δίχως σκορ για περίπου έξι λεπτά, με το επιθετικό πρόβλημα να αποτυπώνεται κυρίως στην αδυναμία να πλησιάσουν το "ζωγραφιστό". Για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε έντεκα αγωνιστικά λεπτά για να πετύχει το πρώτο του δίποντο, δια χειρός Μαυροκεφαλίδη.
Συνολικά στο πρώτο δεκάλεπτο, η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε 0/3 δίποντα και 2/8 τρίποντα, στοιχεία που έφεραν -λογικά- την ΤΣΣΚΑ στο +6 (14-20).
Σερί στο σερί
Παρεμπιπτόντως, το δίποντο που πέτυχε ο Μαυροκεφαλίδης στο 11ο λεπτό της αναμέτρησης ήταν ένα από τα καλάθια των γηπεδούχων, στο σερί που "έτρεξαν", για επανακτήσουν το προβάδισμα (21-20 στο 13'). Σε εκείνο το σημείο ήρθε το τάιμ άουτ του Δημήτρη Ιτούδη, για να επαναφέρει την τάξη στους Ρώσους.
Κάτι που ήταν εμφανές από τον τρόπο με τον οποίο επέστρεψαν στο παρκέ, αμέσως μετά από αυτό. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, η ΤΣΣΚΑ μετέτρεψε το -1 (21-10) σε +7 (24-31), για να καταδείξει πως δεν επρόκειτο να αφήσει το "τριφύλλι" να νιώσει άνετα, στο παιχνίδι. Ακόμη και τότε όμως, ήρθε η απάντηση από την πλευρά της ελληνικής ομάδας.
Τα τρίποντα των Φώτση και Παππά έφεραν τον Παναθηναϊκό ξανά κοντά στο σκορ (32-34 στο 19'), με τον δεύτερο να είναι αυτός που πέτυχε το τελευταίο καλάθι του πρώτου μισού, για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια (34-34) και να δώσει αφορμή στους φίλους της ομάδας του να πιστέψουν πως μπορεί να έρθει η νίκη, όπως φανέρωναν τα συνθήματα που τραγουδούσαν.
Κάθε αρχή και... εντυπωσιακή
Ο τρόπος με τον οποίο ολοκλήρωθηκε το πρώτο μέρος έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στους "πράσινου", ώστε να μπουν δυναμικά στα πρώτα λεπτά της επανάληψης. Κι αυτό γιατί μετά το τρίποντο του Τεόντοσιτς (34-37), πέτυχαν έντεκα σερί πόντους, για να φτάσουν στο +8 (45-37 στο 23'). Τι έγινε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Ο Νίκος Παππάς πέτυχε δύο τρίποντα, ο Γκιστ ένα δίποντο και ένα τρίποντο και κάπως έτσι, το ΟΑΚΑ άρχισε να "ζεσταίνεται". Παράλληλα όμως, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς άρχισαν να βάζουν δύσκολα σε αυτούς του Δημήτρη Ιτούδη, για τους οποίους τα πράγματα δεν ήταν εξίσου απλά με τις αναμετρήσεις της Μόσχας.
Στα λεπτά που ακολούθησαν, ο Τεόντοσιτς έστηνε συνεχόμενα πικ εν ρολ, αλλά όσο δεν μπορούσε να βρει σκορ από την περιφέρεια (πλην του Ντε Κολό, τόσο δυσκολευόταν η ΤΣΣΚΑ να κάνει κάτι ουσιαστικό στην αναμέτρηση. Κατάφερε βέβαια να μένει κοντά στο σκορ, αλλά το γεγονός πως δεν πήρε το προβάδισμα μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου δείχνει ότι κάτι δεν δούλευε σωστά για τους Ρώσους.
Ήρθε κιόλας το καλάθι του Γκιστ (ανάμεσα σε τρεις παίκτες της ΤΣΣΚΑ) στο φινάλε του δεκαλέπτου, για να "γράψει" το +3 (56-53) του 30', μα πάνω απ όλα να δώσει ακόμη περισσότερες ελπίδες στον Παναθηναϊκό για τη νίκη.
Κι αν κάποιος περίμενε την αντίδραση των φιλοξενούμενων στην τέταρτη περίοδο, αυτό που είδε (μέχρι το 36') ήταν να παραμένουν απαθείς. Ή τουλάχιστον να μην θυμίζουν σε τίποτα την ομάδα που κάνει θραύση στην Ευρώπη από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου. Αν δεν υπήρχε μάλιστα ο Κιριλένκο (από ένα σημείο και μετά πάλευε μόνος τους), τότε η διαφορά θα μπορούσε να είχε φτάσει σε διψήφια επίπεδα.
Για την ακρίβεια, έφτασε (71-61) στο 35ο λεπτό, με τον Φώτση να βάζει το δικό του λιθαράκι, μετά τους Γιάνκοβιτς και Παππά, που -μαζί με τον Γκιστ- έκαναν τη διαφορά για την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι παίκτες έμπαιναν στην επιθετική εξίσωση, αλλά υπήρχε ένα αντίβαρο στην άλλη πλευρά.
Το κρεσέντο του Ουίμς και το θρίλερ
Ο Ουίμς ανέλαβε δράση από το 35ο λεπτό κι έπειτα, με αποτέλεσμα η διαφορά να πέσει στους δύο (77-75) με 1'03'' να μένει για το φινάλε. Για να αποτυπώσουμε το τι έγινε στο παρκέ: Από το 30' μέχρι το 39', ο γκαρντ/φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ είχε πετύχει 15 πόντους. Ποιος έδωσε τη λύση; Ποιος άλλος; Ο Παππάς πήρε την ασίστ του Διαμαντίδη, για να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στο +5 (80-75), με 44.8'' να μένουν για την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.
Στην επόμενη φάση, ο Ουίμς μείωσε (80-77), ακολούθησαν δύο εύστοχες βολές του Διαμαντίδη (82-77), για να έρθει η απάντηση από τον... Ουίμς, με σουτ τριών πόντων (82-80 στα 23.1''). Η ΤΣΣΚΑ έκανε αμέσως φάουλ για να σταματήσει τον χρόνο, αλλά ο Παππάς είχε 2/2 βολές για το +4 (84-80).
Το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει όμως! Ο Τεόντοσιτς ευστόχησε αμέσως μετά σε τρίποντο (84-83), με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να καλεί τάιμ άουτ, στα 12.3'' για το φινάλε. Ο Βοροντσέβιτς έκανε φάουλ στον Διαμαντίδη στα 10.8'', με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού να βάζει τη δεύτερη βολή (85-83), αλλά τον Χάινς να ισοφαρίζει -μετά από επιθετικό ριμπάουντ- (85-85) στα 5.8''.
Κι εκεί που όλα έδειχναν πως θα πάμε στην παράταση, ήρθε το αδικαιολόγητο φάουλ του Ντε Κολό (στα 3.5''), για να δώσει στον Παππά το δικαίωμα για δύο βολές. Ο 25χρονος γκαρντ έβαλε μόνο την πρώτη (86-85), οι διαιτητές έδωσαν παράβαση στο ριμπάουντ που ακολούθησε, κι η ΤΣΣΚΑ είχε μία τελευταία ευκαιρία να κερδίσει.
Ο Τεόντοσιτς έκανε το λάθος, ο Ουίμς δεν μπόρεσε να πιάσει τη μπάλα και κάπως έτσι το παιχνίδι ολοκληρώθηκε, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη (86-85) και να ανανεώνει το... ραντεβού με τους Ρώσους για το βράδυ της Τετάρτης (22/4, 21:45).
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 34-34, 56-53, 86-85
Παναθηναϊκός (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 9 (3), Φώτσης 12 (4), Νέλσον 4, Παππάς 25 (5), Μαυροκεφαλίδης 8 (1), Διαμαντίδης 15 (2), Γκιστ 11 (1), Μπατίστα 2, Μπλουμς
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 19 (3), Τεόντοσιτς 12 (2), Νίκολς, Τζάκσον, Μαρκοϊσβίλι, Ουίμς 24 (4), Βοροντσέβιτς 5, Κάουν 3, Χριάπα 1, Χάινς 10, Κιριλένκο 11