Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Γιούνκερ: Εφικτός ένας συμβιβασμός για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πεπεισμένος πως μπορεί να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός με τη Βρετανία και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., ώστε η χώρα να συμφωνήσει να παραμείνει εντός αυτής, απέκλεισε πάντως μεγάλες αλλαγές στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, που απασχολεί πολλούς Βρετανούς.

Εννέα ημέρες πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι οποίες ενδέχεται να αναδείξουν στην εξουσία έναν πρωθυπουργό που έχει δεσμευθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για να κριθεί η παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε., ο Γιούνκερ ανέφερε στο BBC ότι θα ήταν πρόωρο να γίνει λεπτομερής συζήτηση για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς ζητάει το Λονδίνο.
Πάντως, εμφανίστηκε ενοχλημένος από βρετανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε. όταν  πριν από έξι μήνες ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν.
«Εξαρτάται από το αίτημα. Εξαρτάται κι από άλλα πράγματα, όπως η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει επίσης σε αλλαγές της συνθήκης», σημείωσε.
«Δεν ζητάω αλλαγές της συνθήκης και αποκλείω όντως μείζονες αλλαγές της συνθήκης όσον αφορά την ελευθερία κίνησης, όμως μπορούν να θιγούν άλλα ζητήματα στα οποία είναι εφικτή η αλλαγή πολιτικής βάσει της ισχύουσας συνθήκης», επεσήμανε
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και υποσχέθηκε να επιδιώξει την επίτευξη μιας «δίκαιης συμφωνίας».
«Υπάρχει ακόμη περιθώριο για να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε όσα νομίζω ότι θα προτείνει η Βρετανία και σε όσα νομίζω ότι θα απαντήσει η Ευρώπη», κατέληξε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters