Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για συμφωνία ως το τέλος του μήνα


Για πολλά σημεία σύγκλισης και επαφής της Αθήνας με τις Βρυξέλλες κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο υπογραμμίζει πως παραμένουν τέσσερα σημεία πολιτικής διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

Με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται σκληρά» σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους της χώρας, που θα σέβεται τόσο τη πρόσφατη λαϊκή εντολή όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.
Σε σύγκριση με την αφετηρία, λέει ο πρωθυπουργός, έχει γίνει «αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα». 
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως παραμένουν τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για αδυναμία «τεχνικής προσέγγισης» αλλά για «πολιτική διαφωνία», καθώς -τονίζει ο κ. Τσίπρας- «ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».
«Σταθερά αισιόδοξος»
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την αισιοδοξία του πως, «παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά» θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. 
Προσθέτει πως είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη «των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού» δεν θα υποκύψει σε «ακραίες φωνές κάποιων» και δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός «ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού». 
Αντιδράσεις για τις επικοινωνιακές πιέσεις
Σημειώνεται πως το Μαξίμου επιθυμεί συμφωνία ως το τέλος του Απριλίου αλλά αντιδρά σε υψηλούς τόνους στις «υπονομευτικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δήθεν δεν καταθέτουμε προτάσεις».
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή (Τετάρτη) αναφορά κυβερνητικών κύκλων που έκαναν λόγο για κλιμάκωση των επικοινωνιακών πιέσεων, προκειμένου η Αθήνα να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα -όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως αν και το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις, εντούτοις η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της.  
Παράλληλα, υπογράμμιζαν πως η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, τις οποίες «τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!».