Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Προς συμβιβαστική λύση για την αποφυγή κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Aθήνα
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με τον Τζιάνι Ινφαντίνο για το θέμα της αποφυγής του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.


Ο Γενικός Γραμματέας της UEFA παρουσιάστηκε αισιόδοξος για συμβιβαστική λύση στις δηλώσεις του:

«Είχαμε μια συνάντηση και πιστεύω πως το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Μάθαμε πως μετά αυτή τη συζήτηση θα γίνουν κάποιες αλλαγές για το αυτοδιοίκητο που είναι απαραίτητο να προστατευτεί. Εμείς δεν θα δεχθούμε έναν νόμο που θα βάλει σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο.

Μας διαβεβαίωσαν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από την ομοσπονδία, αλλά να ληφθούν μέτρα για τη βία. Δεν θα αποτρέψουμε την κυβέρνηση από το να πάρει μέτρα για την βία που είναι μεγάλο πρόβλημα. Περιμένουμε λοιπόν τις αλλαγές για να τις μελετήσουμε για να δώσουμε την απάντηση μας το αργότερο μέχρι την Πέμπτη».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, είπε:

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και παραγωγική. Δόθηκαν διευκρινίσεις στον κ. Ινφαντίνο για τα δυο ζητήματα που αφορούν τις ομοσπονδίες. Ισχύει ότι το κείμενο που κατέθεσα θα εξεταστεί να περιληφθεί και στο νόμο. Να κατοχυρωθεί δηλαδή και με τον νόμο ότι δεν θα θιγεί το αυτοδιοίκητο.

Σε ένα σημείο υπάρχει απόκλιση. Σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μπορεί να αποκλείει ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν υπήρχε κατάληξη από την κουβέντα που έγινε. Θα το συζητήσουμε περαιτέρω.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση. Ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των κομμάτων που έδωσαν το παρών και συνέβαλαν.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά γιατί σκέφτεται πρώτα την Εθνική ομάδα και όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο. Όχι μόνο τους Έλληνες παίκτες, αλλά και τους ξένους. Εργαζόμαστε για να βρούμε λύση.

Δηλαδή τα μέτρα που προτείναμε να είναι αποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά δεν θα κριθούν τώρα, αλλά στην εφαρμογή τους. Η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη και προς πάσα κατεύθυνση. Ισονομία είναι γνώμονας άσκησης πολιτικής».

Τι δήλωσαν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι

Παρόντες στη συζήτηση ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Πάτρικ Κομνηνός, οι βουλευτές Κουίκ (ΑΝΕΛ), Κουκοδήμος (ΝΔ), Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ), Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γκιόκας (ΚΚΕ) και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

Λίγο μετά τη λήξη της συζήτησης, ο πρώτος που αποχώρησε ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

«Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ειλικρινής. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα και δόθηκαν οι διευκρινίσεις ότι δε θίγεται το αυτοδιοίκητο. Χάρηκα που ήταν παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ζήτησα από τον κ. Ινφαντίνο να βοηθήσει η UEFA να ηρεμήσουν τα γήπεδα, για να μπορούν να πηγαίνουν οι οικογένειες μας.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μπορέσουμε να βάλουμε το ποδόσφαιρο στην τροχιά που επιβάλλεται. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται. Θα δοθούν στον κ. Ινφαντίνο όλες οι διευκρινίσεις και οι γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δε θίγεται το αυτοδιοίκητο και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Πάτρικ Κομνηνός, οι βουλευτές Κουίκ (ΑΝΕΛ), Κουκοδήμος (ΝΔ), Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ), Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γκιόκας (ΚΚΕ) και φυσικά ο Υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι κομμάτων δήλωσαν:

Κώστας Κουκοδήμος (από τη Νέα Δημοκρατία): «Θα περάσει από απόλυτη πλειοψηφία από όλα τα κόμματα. Όλα τα κόμματα δεν ήθελαν το ποδοσφαιρικό Grexit. Πήρε τις προτάσεις ο κ. Ινφαντίνο και θα έχουμε την τελική του απάντηση σήμερα το βράδυ, έχοντας επικοινωνία με την UEFA. Εντός της αυριανής ημέρας θα αποφασίσουμε ομόφωνα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο υπουργός ήταν αδιάβαστος. Πρέπει να τιμωρήσουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους και όχι τους ποδοσφαιριστές. Η Πολιτεία θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες, όχι για την αυτονομία της Ομοσπονδίας, αλλά για όλα τα υπόλοιπα θέματα».

Γιώργος Μαυρωτάς (από το Ποτάμι): «Έγινε μία συνάντηση με τον κ. Ινφαντίνο, με τους εκπροσώπους των Κομμάτων, και έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και ειπώθηκαν κάποια πράγματα και από την UEFA. Βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπήρχε και να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Τα θέματα που σχολιάστηκαν περισσότερο ήταν το αυτοδιοικητικό της ΕΠΟ και των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ».

Εύη Χριστοφιλοπούλου (από το ΠΑΣΟΚ): «Υπήρξε ουσδιαστική συζήτηση με τον κ. Υπουργό, τους εκπροσώπους και τον κ. Ινφαντίνο. Τα ζητήματα των υπερεξουσιών δεν τίθεται πλέον και έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες διορθώσεις. Με καλή συνεργασία όλων των πλευρών θα βελτιωθεί και θα έρθει στη Βουλή που θα βοηθήσει στην καταστολή των φαινομένων βίων και θα αποφύγουμε το Grexit».

Γκιρτζίκης: «Ο κ.Ινφαντίνο ήρθε για να δωθεί λύση»

O πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης δήλωσε: «Ο Τζιάνι Ινφαντίνο εκπροσώπησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι τοποθετήσεις του εκφράζουν και την ΕΠΟ. Το ποδόσφαιρο είναι ένα. Εμείς ακούσαμε τον κύριο Υπουργό πως θα κάνει τροποποιήσεις και όταν τις δούμε γραπτές θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτές. Το καλό είναι πως υπάρχει χρόνος γιατί το νομοσχέδιο δεν θα πάει στη Βουλή Δευτέρα-Τρίτη, αλλά Τετάρτη-Πέμπτη. Ένα είναι σίγουρο πως όλοι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο και κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο κύριος Ινφαντίνο ήρθε εδώ για να δώσει λύση. Πρέπει όμως θα κατατεθούν όλα γραπτώς. Ο κύριος Υπουργός θα μας στείλει το κείμενο που θα περάσει προς ψήφιση και πάνω σε αυτό θα αποφασίσει η UEFA. Όπως και για όλα τα άρθρα που αφορούν το αυτοδιοίκητο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω ποιες είναι οι τροποποιήσεις. Πρέπει να τις δούμε γραπτώς πρώτα».