Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ που ξεμπλοκάρει ύστερα από 23 χρόνια

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να υλοποιηθεί μια μεγάλη τουριστική επένδυση στη χώρας μας, από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γραφειοκρατικής τρέλας Με απόφαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης της εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d., (Minoan Group) σε έκταση 22.120,349 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι της Κρήτης.


Η επίμαχη επένδυση υπερβαίνει το ποσό των 100.000.000 ευρώ. Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση «ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης "Ίτανος Γαία" στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του Δήμου Σητείας της περιφέρειας Κρήτης». Πρόκειται για μια έκταση στο Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης που εντάσσεται στο Δήμο Σητείας (δημοτικό διαμέρισμα Ιτάνου) και εκτείνεται σε περιοχή που καταλήγει στη χερσόνησο Σίδερο. Είναι παράκτια περιοχή και ανήκει κατά κυριότητα στο κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.


Η επίμαχη έκταση αποτελεί περιουσία του εν λόγω Ιδρύματος, το οποίο ιδρύθηκε με το από 27.5.1992 Προεδρικό Διάταγμα. Το σύνολο της περιοχής έχει παραχωρηθεί στη βρετανική εταιρεία Loyalward L.t.d., η οποία και ανέλαβε την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής αυτής κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος την ανέδειξε ως ανάδοχο του έργου. Στη συνέχεια υπεγράφη η από 14.7.1998 σύμβαση παραχώρησης χρήσεως γης τουριστικής αναπτύξεως και εκμετάλλευσης μεταξύ του Ιδρύματος και των βρετανικών συμφερόντων εταιρείας. Στην επίμαχη έκταση υπάγεται ο Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου. Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης) με την υπ΄ αριθμ. 29/2015 γνωμοδότησή της έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος και έκανε ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Έτσι το τελικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών , ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης , μονάδες επεξεργασίας λυμάτων κλπ. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Minoan Group Plc που είναι εισηγμένη στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, συνεχίζει την επέκταση της στα τουριστικά γραφεία, μέσω της θυγατρικής της Stewart Travel, και σχεδιάζει την επέκταση της στην αγορά ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, στις οποίες σκοπεύει να διοχετεύσει μέρος των 100.000 και πλέον Βρετανών τουριστών που διακινεί μέσω του Stewart Travel.
Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/