Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

«Είμαστε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία θετική η οποία θα αναδιανέμει τα βάρη. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», ξεκαθάρισε ο
πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ.
Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία – Κλείστε τα αυτιά στις Κασσάνδες

«Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με την ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία θετική η οποία θα αναδιανέμει τα βάρη. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Εχουμε να κάνουμε με τρεις θεσμούς και διαφορετικές προσεγγίσεις», σημείωσε. «Μπορεί να υπάρξουν πιέσεις από το εξωτερικό και κάποιοι που μπορεί να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα κινδύνου. Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι σήμερα και αύριο πληρώνονται μισθοί και συντάξεις παρά τα όσα ακούγονται και ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα. Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία.

Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία. Από εκεί και πέρα εγώ ένα πράγμα θέλω να πω. Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους , πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις μπορεί να υπάρξουν πολλού που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.
Πηγή; http://www.euro2day.gr/