Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Γ. Δραγασάκης: «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε»

Όλες οι εσωκομματικές πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η κυβέρνηση θα τα βρει με τους δανειστές, τηρώντας τις «κόκκινες γραμμές». «Έτοιμοι να υπογράψουμε, επιστρέφουμε το
χρέος, αλλά όχι στην λιτότητα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης, που παραχώρησε ο Γιάννης Δραγασάκης σήμερα στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

Η ελληνική κυβέρνηση -παρά τις απαισιόδοξες επώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τις ανάλογες διαρροές στα ΜΜΕ- δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία -και σύντομα- εντός των «κόκκινων» γραμμών που η ίδια έχει χαράξει.

Η συμφωνία θα προβλέπει τους τέσσερις «πυλώνες» που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τη διετία 2015-16, μη υφεσιακά μέτρα με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο, σύμφωνα με το Μαξίμου.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, από την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες έχουν εισέλθει στη φάση συγγραφής της συμφωνίας, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, διαμήνυσε σήμερα ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει κανένα τελεσιγραφο ως προς τη ληξη των εργασιών του.

«Έτοιμοι να υπογράψουμε, επιστρέφουμε το χρέος, αλλά όχι στην λιτότητα»

«Κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις, που θα μας επέτρεπαν να επιστρέψουμε τα δάνεια χωρίς να καταστρέψουμε την χώρα», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Αναφορικά με το «τι λείπει για την υπογραφή;», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με μια σύντομη φράση: «η πολιτική βούληση όλων των μερών».

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα σχέδια και κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις, απάντησε ότι «αυτό είναι εντελώς ψευδές», ενώ σχετικά με τις δηλώσεις των δανειστών, υπογραμμίζει: «παρουσιάσαμε ιδιαίτερα λεπτομερείς προτάσεις, με συνοχή σε κάθε θέμα. Κατά την άποψή μου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπογραφεί συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Φυσικά είναι οι "δικές μας" προτάσεις. Και δεν είναι πάντα δελεαστικές για τους συνομιλητές».

Όταν ρωτήθηκε «για ποιο λόγο υπάρχει τόση μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα όσα λένε οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και η Ελλάδα», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές υπάρχει μια πολιτική ατζέντα, παράλληλη με την ακραιφνώς οικονομική. Και εκτός αυτού, εμείς δεν προσπαθήσαμε ποτέ να μπούμε σε "Δούρειο Ίππο", δεν κρύψαμε ποτέ την ταυτότητα και τις ιδέες μας. Αντιθέτως, όλοι ξέρουν ότι δεν συμμεριζόμαστε αυτή την νεοφιλελεύθερη έκδοση της Ευρώπης. Πριν ακόμη από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-το κόμμα της αριστεράς- αριστεράς του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- είχε διακηρύξει την ανάγκη ενός μοντέλου χώρας και ηπειρωτικής Ένωσης που να απομακρυνθεί από το δόγμα της λιτότητας και από την λογική των ρήξεων που θα οδηγούσαν στην διάλυση της Ευρώπης».

Απαντώντας σε ερώτηση αν «οι άλλοι πρέπει να προσαρμοστούν», υπογράμμισε: «Πρώτον, δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτή την άποψη. Με έναν ή με τον άλλον τρόπο η ιδέα προκύπτει και σε πολλές άλλες χώρες. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεύτερον, οι σχέσεις ανάμεσα στην νέα κυβέρνηση της Αθήνας και στην πρώην Τρόικα ξεκίνησαν αρνητικά. Διότι εμείς είχαμε εκλεγεί ακριβώς για να θέσουμε τέλος στην λιτότητα, ενώ από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, υπήρχαν τα ίδια άτομα που την είχαν υποβάλει. Ευτυχώς, αυτό το διφορούμενο στοιχείο ξεπεράστηκε με την συμφωνία της εικοστής Φεβρουαρίου όταν όλοι συμφώνησαν ότι ήταν αναγκαίο να τύχουν σεβασμού τόσο οι ευρωπαϊκοί κανόνες, όσο και η λαϊκή βούληση». Ως τρίτο στοιχείο, ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνει: «κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιστρέψουμε τα δάνεια χωρίς να καταστρέψουμε την χώρα».

«Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στην λιτότητα, αλλά βαθιές μεταρρυθμίσεις στην κρατική μηχανή, στον τρόπο λειτουργίας της, στο φορολογικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο». Εξηγεί, δε, ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται «σε ένα σύνολο που απαρτίζεται από χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα, βιώσιμη επιστροφή του χρέους, συντάξεις που να αντέξουν μακροπρόθεσμα, ισχυρά κοινωνικά δικαιώματα που να συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Το νούμερο δύο της κυβέρνησης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια δύσκολη ισορροπία, διότι αν οι λογαριασμοί δεν είναι ακριβείς, θα πληρώσει η Ευρώπη» παρατηρεί τέλος ο δημοσιογράφος της Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σε όλα τα τραπέζια των συζητήσεων, υποστηρίζουμε την ανάγκη να απελευθερώσουμε την παραγωγική ενέργεια, να ξεκινήσουν επενδύσεις, να ανακατανεμηθεί το φορολογικό βάρος, μεταφέροντάς το στους ολιγάρχες και σε ομάδες παγιωμένων συμφερόντων. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναμορφωθεί, κάτι που, αντιθέτως, χρειάζεται επειγόντως. Όχι μόνον για τον εαυτό της, αλλά και προς το συμφέρον των δανειστών: για να μπορέσει να επιστρέψει τα δάνεια».Πηγή; http://www.efsyn.gr/