Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σε ανοιχτή γραμμή η Αθήνα με Βερολίνο και Παρίσι

Τηλεδιάσκεψη είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Πέμπτης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με φόντο το
κλείσιμο μίας συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές της, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 5:30 και είχε διάρκεια μίας ώρας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης και μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης στο EuroWorking Group, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Παραμένει αισιόδοξη η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση -παρά τις απαισιόδοξες επώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τις ανάλογες διαρροές στα ΜΜΕ- δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία -και σύντομα- εντός των «κόκκινων» γραμμών που η ίδια έχει χαράξει. Διά στόματος πρωθυπουργού, δόθηκε την Τετάρτη ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα που κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους «στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «εδώ και τέσσερις μήνες διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι κάθε τρεις και λίγο καταρρέει η ελληνική οικονομία», θέλοντας να δείξει πως η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εκατέρωθεν δηλώσεις και πως δεν προτίθεται να καμφθεί από τις επικοινωνιακές τακτικές των πολιτικών αντιπάλων της.

Η συγγραφή της συμφωνίας

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, από την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες έχουν εισέλθει στη φάση συγγραφής της συμφωνίας, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τη βασική ευθύνη της συγγραφής έχουν οι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από την Αθήνα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα προβλέπει τους τέσσερις «πυλώνες» που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τη διετία 2015-16, μη υφεσιακά μέτρα με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

«Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό θα περιορίσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ θα υπάρξει ενοποίηση ταμείων και δέσμευση για αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα «γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία, όπως τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Καθόλου τυχαία, μια και αυτά τα θέματα θα καθορίσουν εν πολλοίς και τον βαθμό αποδοχής της νέας συμφωνίας από τους πολίτες και το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προσγειωμένη» η αισιοδοξία

«Η αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση δεν είναι λόγια του αέρα, εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και στην πρόοδο που έχει γίνει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που είχε την Πέμπτη. Υπογράμμισε ότι «εμείς προσερχόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους».

Με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών ότι μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμανε ότι δεν καταγράφει καταρχήν από μόνη της η κυβέρνηση μια συμφωνία και πως μια συμφωνία θέλει δύο μέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η ελληνική ομάδα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες με σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μιλάμε για μία συμφωνία»

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα, όταν μιλάμε για μια συμφωνία», αλλά ότι «μιλάμε για ένα κοινό κείμενο της κυβέρνησης με τους θεσμούς».

Επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν επέλθει συμφωνίες και έχουν υπάρξει προφανώς και διαφωνίες σε κάποια ζητήματα που είναι ανοικτά. «Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή όπου στα ζητήματα που υπάρχουν συμφωνίες είναι η ώρα να καταγραφούν στο χαρτί και τα ζητήματα που είναι ανοιχτά να κλείσουν και να καταγραφούν και αυτά με τη σειρά τους στο χαρτί και να αποτελέσουν μια συμφωνία», σημείωσε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πολύ ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις, πάνω στις οποίες έχουν τοποθετηθεί και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ότι γίνεται εποικοδομητική συζήτηση και πως όλο αυτό «μας εμπνέει αισιοδοξία ότι μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα θα υπάρξει θετική κατάληξη και συμφωνία».

Σενάριο προς αποφυγήν η χρεοκοπία

Κληθείς να σχολιάσει έκθεση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία είναι κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της σε συνεργασία με τους θεσμούς και τους εταίρους διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας για την ελληνική οικονομία.

Τόνισε ότι αυτό είναι ένα σενάριο που θέλουν να αποφύγουν όλες οι πλευρές και πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε αυτό το σενάριο να μην έχει την οποιαδήποτε υπόσταση.

Σημείωσε δε ότι με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα επιλύει τα ζητήματα ρευστότητας και των χρηματοδοτικών αναγκών που επιδιώκει η κυβέρνηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, όλα αυτά τα σενάρια θα ανήκουν στο παρελθόν.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις τράπεζες και πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός συστήνοντας ψυχραιμία με τη χθεσινή δήλωσή του, αναφέρθηκε κυρίως σε δηλώσεις που γίνονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δηλώσεις που με έναν τρόπο «αρκετά ανεύθυνο» ανοίγουν τέτοιου είδους ζητήματα όπως π.χ. για capital control.

Μήνυμα στο εξωτερικό

Σχετικά δε με ξένα δημοσιεύματα περί πιθανότητας να υπάρξει κάποιο ατύχημα, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επόμενες ημέρες είναι όντως κρίσιμες και πως γι' αυτό η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες είναι εκεί με σκοπό να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα και μια συμφωνία που έχει ανάγκη -όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και- η παγκόσμια οικονομία.

Αναφορικά με δηλώσεις από το εξωτερικό που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι πολλές φορές γίνονται δηλώσεις που δεν είναι ουδέτερες σε σχέση και με τη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Είπε ότι δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως και πίεσης για να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, εκφράζει αισιοδοξία, έχει τη βούληση και έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση ενδεχομένως και μεγαλύτερη από ό,τι της αναλογεί. Ελπίζουμε, είπε, όσοι δηλώνουν σε τόσο στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία τους, αυτό να μην υποκρύπτει και προθέσεις.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η στάση του καθενός από τους θεσμούς είναι γνωστή έως τώρα και πως από εδώ και πέρα υπάρχει πρόθεση από όλους τους θεσμούς και από την κυβέρνηση να καταλήξουμε γρήγορα σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Για το εάν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό αίτημα, ο εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αντιλαμβανόμενος τα ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία και με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Λιου δείχνει ενδιαφέρον να επέλθει αυτή η συμφωνία.

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς, ούτε κάνει»

Εν όψει της επικείμενης συνάντησης των κ. Ολάντ και Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει, έτσι κι αλλιώς, τακτική επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους σε αυτή τη διαπραγμάτευση και ότι επομένως δεν το θεωρεί απίθανο να έχει μια επικοινωνία με τους συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση.

Ερωτηθείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς πριν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή για να τους ζητήσει να «βάλουν πλάτη», ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία και πως, σε κάθε περίπτωση, η συναίνεση θα είναι ήταν ευκταία σε περίπτωση μιας συμφωνίας.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά αποσπάσματα από προχθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις ομαδικές απολύσεις και τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις έχουν ειπωθεί οι απόψεις της κυβέρνησης σε όλα τα δυνατά επίπεδα, και στα τεχνικά κλιμάκια και στους επικεφαλής των θεσμών και έχουν γίνει γνωστά και στις συνόδους κορυφής και στα Eurogroup. «Σε όλα αυτά τα θέματα έχουν γνωστοποιηθεί οι θέσεις μας σε όλους τους αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γιούνκερ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν νιώθει η κυβέρνηση ότι εκβιάζεται από πλευρές των θεσμών, απάντησε ότι στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης δεν νομίζει ότι δεν υπάρχουν πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση και πως, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να το χαρακτηρίσει «εκβιασμούς».

«Εκβιασμούς η κυβέρνηση δεν δέχεται, ούτε κάνει», είπε και πρόσθεσε ότι στη σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις ράγες, στις οποίες είχαν βάλει την οικονομία και την κοινωνία οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εκβιασμοί δεν χωρούν από καμία πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι η ώρα που θα κριθούν όλοι και οι θεσμοί και η κυβέρνηση.

«Το τέλος δεν το προσδιορίζει μόνο ο Ντράγκι»

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποπληρωθούν συνολικά οι δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, είπε ότι δεν έχει τεθεί στην κυβέρνηση το θέμα, ούτε το έχει θέσει και πως δεν είναι στις σκέψεις και τις προθέσεις της να προβεί σε τέτοια κίνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση, πόσο μάλλον με το ESM, σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ερωτηθείς δε ποιο θα είναι το ύψος των μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015, απάντησε ότι είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που νομίζουμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει κλείσει.

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, αν αυτό αποτελεί μήνυμα, εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι, για τέλος χρόνου στη διαπραγμάτευση, γιατί η ΤτΕ δεν ζήτησε την αύξηση του ELA και εάν η απόφαση ελήφθη από την ΤτΕ ή σε συνεννόησή της με την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΤτΕ είναι υπεύθυνη για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Σημείωσε ότι αυτό που είναι εν γνώσει της κυβέρνησης είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ το πλαφόν των 80,2 δισ. του ELA με βάση τη χρήση αυτών των κεφαλαίων ρευστότητας από τις τράπεζες και με βάση τις εκτιμήσεις για εκροές των καταθέσεων είναι επαρκές για να καλύψει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και πως γι' αυτόν τον λόγο δεν ζητήθηκε αύξηση αυτού του πλαφόν.

Το «τέλος χρόνου», συνέχισε, «δεν το προσδιορίζει μόνο ο κ. Ντράγκι, μόνο η ΕΚΤ». «Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση νομίζουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να επέλθει αυτή η συμφωνία και να λάβει τέλος η διαπραγμάτευση», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Πηγή; http://www.efsyn.gr/