Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Από κρύο... ζέστη στο Brussels Group

Ενώ τις τελευταίες ώρες καταγράφηκε ομοβροντία δηλώσεων που εκδήλωναν την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα με τους εταίρους-δανειστές ξαφνικά, το μεσημέρι της Παρασκευής πηγή των
Βρυξελλών ανέφερε πως «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν δείχνει να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύφος των συντελεστών του ΦΠΑ. Για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είχε μιλήσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που τόνισε πως «από χθες επήλθε συμφωνία στο μοντέλο για τον ΦΠΑ».

Σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ φέρεται να συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους «θεσμούς» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, από την κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι συγκρατημένες.  

Τις προσεχείς ημέρες το τηλέφωνο του πρωθυπουργικού γραφείου αναμένεται να «πάρει φωτιά», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει σκοπό να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με άλλους ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους για να δοθεί η κατάλληλη «ώθηση» στα τεχνικά κλιμάκια ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και Γάλλο Φρανσουά Ολάντ και φόντο το κλείσιμο μίας συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές της, μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έτοιμοι να υπογράψουμε, επιστρέφουμε το χρέος, αλλά όχι στην λιτότητα»

«Κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις, που θα μας επέτρεπαν να επιστρέψουμε τα δάνεια χωρίς να καταστρέψουμε την χώρα», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Αναφορικά με το «τι λείπει για την υπογραφή;», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με μια σύντομη φράση: «η πολιτική βούληση όλων των μερών».

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα σχέδια και κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις, απάντησε ότι «αυτό είναι εντελώς ψευδές», ενώ σχετικά με τις δηλώσεις των δανειστών, υπογραμμίζει: «παρουσιάσαμε ιδιαίτερα λεπτομερείς προτάσεις, με συνοχή σε κάθε θέμα. Κατά την άποψή μου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπογραφεί συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Φυσικά είναι οι "δικές μας" προτάσεις. Και δεν είναι πάντα δελεαστικές για τους συνομιλητές».
Πηγή; http://www.efsyn.gr/