Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΔΝΤ: Σε «θολό τοπίο» η αποπληρωμή της δόσης του Ιουνίου

Στο έγγραφο σημειώνεται πως η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει μέσα στον Ιούνιο το ποσό του 1,5 δισ. Ολοένα και πιο ασφυκτική γίνεται η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση που αναζητεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους-δανειστές ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ που διέρρευσε στη δημοσιότητα, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Ταμείο.


Δημοσίευμα του «Channel 4» που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, παρουσιάζει έγγραφο του ΔΝΤ με ημερομηνία προ δύο ημερών (14/05) και στην οποία σημειώνεται πως «δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους».

Στο έγγραφο σημειώνεται πως η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει μέσα στον Ιούνιο το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ρεπορτάζ του «Channel 4», υπογραμμίζει πως οι Έλληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.

Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Σημάδια προόδου αλλά και διαφωνίες

Στην έκθεση, επιβεβαιώνεται πως υπήρξε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ειδικά στο ΦΠΑ, τα φορολογικά και τους κανονισμούς που θα κάνουν ευκολότερη την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Στα σημεία σύγκλισης είναι και η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια.

Από την άλλη το Ταμείο συμπεριλαμβάνει στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων: το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Διάσταση απόψεων

Μελετώντας κανείς το έγγραφο του ΔΝΤ, αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν μεταξύ των «θεσμών». Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της «λύνει τα χέρια» ως προς την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται η Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως εξαιτίας του καταστατικού του, απορρίπτει πολιτικές «quick and dirty» («γρήγορες και βρώμικες») όπως της χαρακτηρίζει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλο σημείο του εγγράφου όπου και πάλι το ΔΝΤ αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την ώρα που η Ευρώπη αρνείται να ανοίξει τέτοιο θέμα.

Πολ Τόμσεν

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς αξιολόγηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ομως θα μπορούσα να προβλέψω ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα χρήματα, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει μέτρα», είχε αναφέρει στην ενημέρωση προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο Δανός οικονομολόγος.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/