Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Στο παρά πέντε για κλείσιμο συμφωνίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει μετά την τετράμηνη διελκυστίνδα η διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να ποντάρει σε άμβλυνση των πιέσεων για να μπορέσει να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.


Στο ελληνικό στρατόπεδο θεωρούν ότι έχουν κάνει αρκετές υποχωρήσεις και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, όπως στην αναθεώρηση των συντελεστών του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στο πτωχευτικό δίκαιο («κόκκινα» δάνεια), και ότι... ήγγικεν η ώρα να πράξουν το ίδιο και οι τρεις θεσμοί ( Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) για να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι προβληματικές ζώνες.

Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις επαφές που θα έχει εκ του σύνεγγυς την ερχόμενη εβδομάδα με τους πιστωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα Χουλιαράκη προσέρχεται σε αυτές με τη λογική της «οριστικής εκκαθάρισης» των διαφορών που χωρίζουν τα δύο μέρη και οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γεφυρωθούν για να μπορέσει η Αθήνα να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση της χρηματοδότησης.

«Κόκκινες γραμμές»

Το κλίμα των συζητήσεων στη βελγική πρωτεύουσα δεν θα είναι και το καλύτερο για την ελληνική πλευρά που θα πρέπει να αντέξει στις νέες πιέσεις των υψηλόβαθμων κλιμακίων των θεσμών για άμεσες αποφάσεις στα εργασιακά, στις συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 αλλά και στα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, για τα οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τραβήξει «κόκκινες γραμμές».

Αν αυτές «ξεθωριάσουν» ή οι δανειστές κάνουν πίσω σε αυτά που ζητούν είναι κάτι το οποίο θα φανεί από την πρώτη κιόλας μέρα των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Μέχρι τότε το Brussels Group θα συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης χωρίς ωστόσο να υπάρξει πραγματική ουσία, αφού στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος και η ατζέντα των συζητήσεων για τα «καυτά» και παράλληλα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Αλλωστε, αξιωματούχος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «πολιτικό» το ζήτημα των συζητήσεων με τους θεσμούς, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, προσθέτοντας, πάντως, ότι «υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλιώς δεν θα συζητούσαμε».

Ερωτηθείς για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι «συζητούμε πάνω στα θέματα που η σύγκλιση είναι μικρή και όχι για τα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη. Εκεί δεν χρειάζεται».

Στην ενημέρωση προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη» το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τον γενικό έλεγχο της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που έχει μπει στο «ψητό»…

Τόμσεν: Δεν έχει λεφτά

Τα «σκληρά» λόγια ο Δανός οικονομολόγος τα κράτησε για την ερώτηση που δέχτηκε για «το τι μέλλει γενέσθαι». Και απάντησε: «Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς αξιολόγηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ομως θα μπορούσα να προβλέψω ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα χρήματα, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει μέτρα».

Τόνισε ότι πολλές πλευρές της διαδικασίας παραμένουν άκρως προβληματικές, προειδοποιώντας για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών ακόμη δεν έχουν ολοκληρωτική πρόσβαση σε στοιχεία αλλά και στους Ελληνες υπουργούς.

Σε άλλη ερώτηση αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και προτίθεται να κατεβάσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, που για τον Γιάνη Βαρουφάκη ένας τέτοιος στόχος συνιστά «θηλιά στον λαιμό» της ελληνικής οικονομίας.

«Θηλιά» συνιστούν και τα νέα μέτρα λιτότητας, που θα φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ στη διετία 2015 - 2016, και θεωρούνται από οικονομικούς κύκλους μεγάλη απειλή για τη χώρα, απειλώντας να τη σύρουν εκ νέου στην ύφεση.

Μόνο από τις επιβαρύνσεις σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και ειδών πρώτης ανάγκης, τις οποίες θα προκαλέσει το νέο καθεστώς ΦΠΑ, το πλήγμα για την αγορά θα είναι τεράστιο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος δύο συντελεστών ΦΠΑ, αντί τριών (23%, 13% και 6,5%) που ισχύουν σήμερα. Στο νέο σύστημα θα προβλέπεται η επιβολή ενός βασικού ενιαίου συντελεστή όχι μεγαλύτερου από 15%, τη στιγμή που οι δανειστές έφτασαν να πιέζουν ακόμη και για συντελεστή 23%, και ενός χαμηλού στον οποίο θα υπόκεινται ελάχιστες εξαιρέσεις (τρόφιμα, φάρμακα).

Επίσης, δεδομένο ήταν για τους δανειστές το σχέδιο της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών για τα νησιά του Αιγαίου που σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα έμπαινε σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. «Δεν υπάρχει θέση ανακοινώσιμη για τον ΦΠΑ» είπε χθες μία μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Καλύπτοντας» τον υπουργό πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για τον ΦΠΑ, αυτό που θα ήταν βέλτιστο θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι, ώστε να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά εν μέσω τουρισμού.

Προχθές, από το συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/ Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου