Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αγκάθι το ΔΝΤ στην επαφή Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ


Βήματα προόδου στο ελληνικό ζήτημα υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον
Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που έγινε μετά το δείπνο της πρώτης ημέρας, της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο πως το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί -αυτή τη στιγμή- το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να «διώξουν» το Ταμείο από την Ευρώπη, τονίζοντας πως η συμφωνία που πρόκειται να επέλθει ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα του ΔΝΤ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για ρευστότητα, όσο και για το κλείσιμο -όσο το δυνατόν ταχύτερα- μίας «μακροπρόθεσμης» συμφωνίας.

Από την πλευρά τους, Μέρκελ και Ολάντ αναγνώρισαν την ανάγκη να έχει «μακροπρόθεσμο ορίζοντα» η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της, ενώ εμφανίστηκαν θετικοί στην ύπαρξη ενός επενδυτικού σχεδίου για την Ελλάδα. Αναγνώρισαν επίσης, ότι ο χρόνος πιέζει και πως θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία στο επόμενο διάστημα.

Πετάει, πετάει ο... πρωθυπουργός
Μετά το πέρας της συνάντησης των τριών ηγετών, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και πρόσθεσε πως οι Μέρκελ-Τσίπρας-Ολάντ θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Παρόντες στη συνάντηση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ελληνική αισιοδοξία

Πριν από τη συνάντηση των τριών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως πλέον θεωρείται ώριμο ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του μήνα, βάσει της προόδου που έχει γίνει μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο είχε δηλώσει πως «δεν θα διαπραγματευτούμε εδώ το θέμα της Ελλάδας... θα είναι μία φιλική συζήτηση, δεν είναι η Γερμανία και η Γαλλία που αποφασίζουν για την Ευρώπη». Ωστόσο είχε συμπληρώσει με νόημα πως η τριμερής συνάντηση θα επιτρέψει «να προετοιμάσουμε» το ερχόμενο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η Αθήνα περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει έκτακτο Eurogroup που θα την επικυρώσει.
Πηγή:  http://www.efsyn.gr/ το διαβάσαμε εδώ