ΦΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ |
Βερολίνο, το ξαφνικό ραντεβού Γιούνκερ - Τσίπρα και η επιβεβαίωση ότι η τριμερής με Μέρκελ και Ολάντ θα γίνει το βράδυ, άλλαξαν το κλίμα που επικρατούσε..
Βεβαίως, χαμόγελα προκάλεσε και η απόφαση της ΕΚΤ να ρίξει «σωσίβιο» 2,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενη προφανώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων.
Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση δόσεων, αρκεί η Αθήνα να πειστεί για ορισμένα σημεία. Ενα από αυτά είναι να αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος από 0,75% που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ευρώ συνολικά, και η διαφορά των 25 μονάδων μπορεί να κλείσει μέρος από το χάσμα καθώς προσφέρει έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση είχε κάνει πίσω και σε ότι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ καθώς πρότεινε χαμηλό 6,5% από 6% αρχικά, μεσαίο 12% από 11% και υψηλότερο 23%.
Η πρόταση κάνει λόγο για 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Το δημοσίευμα
Νωρίτερα το σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη θέση της Γερμανίας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τόνιζε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να ανοίξει εκ νέου τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα. Υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να δεσμευθεί σοβαρά να προχωρήσει στην υλοποίηση «έστω μιας σοβαρής οικονομικής μεταρρύθμισης που ζητούν οι πιστωτές».
Αυτό που ζητά το Βερολίνο είναι στην πράξη μια σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση από την Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν οι πηγές που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Την μεταρρύθμιση που ζητά, πάντως, δεν την κατονομάζουν.
Οπως επισημαίνει το Bloomberg η εξέλιξη αυτή επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά της Γερμανίας, συγκριτικά με την σκληρή στάση που έχει κρατήσει εώς τώρα το Βερολίνο.
Κάτι που φάνηκε σήμερα και από τη δήλωση της Αγκελα Μέρκελ: «Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί θα επιμείνουν σε υψηλότερους φόρους για αύξηση των εσόδων και σε ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει.
Για να πείσει στους πιστωτές πως η Ελλάδα είναι σοβαρή, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει χειροπιαστές κινήσεις, για παράδειγμα να φέρει στο κοινοβούλιο κάποιο νομοσχέδιο, ανέφερε μια πηγή. Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν αρχές Ιουλίου.
Η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση στην παράταση του προγράμματος βοήθειας αν ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι πηγές.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/