Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της»

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, εστιάζοντας στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
«Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» δήλωσε ο
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, εστιάζοντας στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της «ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους».

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε ρητορικά γιατί βρίσκεται στη Ρωσία και όχι στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας «είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι η Ρωσία έχει μεγάλο ρόλο να παίξει».

Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε την επεξεργασία ενός μνημονίου οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο την επίτευξη ευημερίας των δυο λαών, της ανάπτυξης και την οικοδόμηση περιβάλλοντος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας πως συμφωνεί με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε δε, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

Στην επίσκεψη στη Ρωσία υπογράφηκε από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, το «Μνημόνιο Συνεργασίας» για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» που θα περνά από ελληνικά εδάφη.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνυπέγραψε επίσης κοινή δήλωση με τον πρόεδρο της Τράπεζας «VEB», Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ, για τη δημιουργία κοινής ελληνορωσικής εταιρείας, που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον νέο αγωγό φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ») στην ελληνική επικράτεια.

«Η σημερινή συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος είναι ιστορικού χαρακτήρα», δήλωσε στα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Καταλήγοντας ανέφερε: «Ελλάδα αναδεικνύεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, πράγμα που είναι αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης ενεργειακής στρατηγικής. Το έργο του αγωγού είναι από τα μεγαλύτερα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και θα προσφέρει μεγάλα, ίσως τα μεγαλύτερα από το οποιοδήποτε άλλο έργο, οφέλη στα εθνικά συμφέροντα, στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό».

«Θα εξετάσουμε οικονομική υποστήριξη»

Σύμφωνα με το TASS, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους με τις υποδείξεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς. «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι τα σχέδια επενδύσεων και εμπορίου με την Ελλάδα. Εάν χρειάζεται οικονομική υποστήριξη, θα εξετάσουμε το αίτημα. Προτεραιότητά μας είναι μια σταθερή Ευρώπη και μια σταθερή Ελλάδα. Θα υποστηρίξουμε όλα τα πιθανά μέσα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους».
Πηγή: http://www.efsyn.gr/