Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

«Παιχνίδι» με το χρόνο

Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες
«Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος» είναι το μήνυμα της καγκελάριου της Γερμανίας προς την Αθηνά και ενώ αναζητούνται λύσεις προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στο
ελληνικό ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Συνάντηση... αν υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις

Νέες δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αφού απέκλεισε ένα ενδεχόμενο Grexit, θόλωσε τα νερά λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης (Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ), εάν δεν προηγηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε στο γερμανικό κανάλι Ν24 και αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε πως «πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας» συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».

Επαφές εντός και εκτός συνόρων

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016.

Στη συνάντηση, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Γάλλου Επιτρόπου, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σημειώνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Όπως επισημαίνει, η Α. Μπράιτχαρτ, «σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες». Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών. «Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου», αναφέρει η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο Αυστριακός Καγκελάριος επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότης για την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τις πρόσφατες δηλώσεις του και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν πως η επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελάριου θα γίνει στις 16 Ιουνίου.

Σενάρια παράτασης

Σενάρια που διακινούνται στο διεθνή Τύπο αναφέρουν πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα.

Συγκεκριμένα η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια είναι ο λόγος που δεν προχωρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

«Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και δεν σκέφτεται εκλογές»

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα εξετάσει τα περιθώρια συγκλίσεων με στόχο τη συμφωνία, είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σήμερα, στη καθιερωμένη ενημέρωση των Συντακτών, προσθέτοντας ότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς, στην οποία η κυβέρνηση θέτει και το ζήτημα του χρέους.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών», Νίκου Σβέρκου, σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, σενάριο στο οποίο αναφέρονται συχνά στελέχη το ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός: «Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και δεν σκέφτεται εκλογές».

Ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κομματική πειθαρχία», αλλά είπε ότι «υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης όταν ψηφίζουμε στη Βουλή».

Μια συμφωνία που θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, θα μπορεί να περάσει και από τα κομματικά όργανα και από τη Βουλή, είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε διαγραφές» από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν βουλευτές που να μην αποδεχθούν την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε, δεν είναι στο ΠΛΑΙΣΙΟ της δημοκρατικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και ενιαία συμφωνία

Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία και ΑΝ λαμβάνονται υπόψη αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τη συζητήσει με τους θεσμούς.

Όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η 20ή Ιουνίου είναι εκ των πραγμάτων όριο αφού λήγει η παράταση της συμφωνίας, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να μην μπαίνουν χρονικά όρια και είναι αποφασισμένη να συζητήσει με ισχυρή πολιτική βούληση, κάτι που αποδεικνύεται και από το κείμενο των 47 σελίδων.

Κατά συνέπεια, τόνισε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την συμφωνία και επιδιώκει τη ρήξη.

«Εξαιρετικές σχέσεις Τσίπρα - Γιούνκερ»

Κληθείς να σχολιάσει τόσο τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα όσο και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε με έμφαση ότι οι δύο άνδρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις και επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι σε επικοινωνία και με τον κ. Γιούνκερ και τους επικεφαλής των «θεσμών». Παράλληλα, διέψευσε ότι ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ - Ολάντ, ανέφερε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Μέρκελ -Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Ομαδοποίηση των πληρωμών στο ΔΝΤ

Για τις πληρωμές της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μέσω της ΤτΕ να υπάρξει ομαδοποίησή τους στο τέλος του μήνα και είχε ενημερώσει σχετικά σε όλες τις επαφές σε όλα τα επίπεδα ότι πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία, ώστε να μη χρειαστεί να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Αφού δεν υπήρξε συμφωνία, η κυβέρνηση προέβη στην ομαδοποίηση των πληρωμών, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

«Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του Γιάννη Πανούση»

Στην Αριστερά, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά θέμα αντικατάστασης του κ. Πανούση δεν απασχολεί την κυβέρνηση, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.


Πηγή: http://www.efsyn.gr/