Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Βιώσιμη λύση που θα δώσει ασφάλεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ
Γύρω στις 11 το βράδυ ξεκίνησε μια από τις κρισιμότερες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και η οποία ολοκληρώθηκε δύο ώρες μετά.
Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν στην
εντατικοποίηση των συνομιλιών με τους πιστωτές, όπως δήλωσε στο Reuters ο Γερμανός εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών ηγετών.
«Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός αποχωρώντας τελευταίος μετά από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.
Τσίπρας: Βιώσιμη λύση που θα δώσει ασφάλεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε άτυπη ενημέρωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση ανέφερε:
«Ολοκληρώθηκε πριν λίγο σε εποικοδομητικό κλίμα η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».
Τα παζάρια
Εν μέσω φημών για επικείμενη συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, γίνονται σκληρά παζάρια, κυρίως ως προς το ύψος του πλεονάσματος με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να είναι κάτω από 1% για το 2015 ώστε να είναι μικρότερης έκτασης τα μέτρα.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένες και το σκοτσέζικο ντους είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Από το απόλυτο αδιέξοδο, στα σενάρια για συμβιβασμό, στις δηλώσεις που βάζουν νέες φωτιές στις διαπραγματεύσεις και ξανά στις ελπίδες για μια λύση που θα γίνει απ' όλους αποδεκτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση της Αιήνας για εννεάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά και για σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν το προγραμματισμένο στις 18 Ιουνίου ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/