Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Με επιδίωξη τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής

Στις διαβουλεύσεις που έχει από νωρίς ο πρωθυπουργός με κυβερνητικά στελέχη συζητήθηκε διεξοδικά η τακτική της κυβέρνησης 
Στην κρισιμότερη φάση μπαίνει τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους-δανειστές, με τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της
ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Λίγο μετά τις 6.00, το απόγευμα του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Πρώτος αποχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν βλέπει συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας, απάντησε: «Αυτό επιδιώκουμε».

Λίγο αργότερα αποχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Τελευταίος αναχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στις διαβουλεύσεις που έχει από νωρίς ο πρωθυπουργός με κυβερνητικά στελέχη συζητήθηκε διεξοδικά η τακτική της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup (23/06-13.30) και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής (23/06-20.00) των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή (21/06) στις 11:00 π.μ., θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε χαιρετίσει την πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει τη σύνοδο, επισημαίνοντας σταθερά την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση και λύση σε πολιτικό επίπεδο.

«Δημοψήφισμα σε περίπτωση εκβιαστικού διλήμματος»

Στην πορεία της διαπραγμάτευσης και τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης,

«Είναι θετικό ότι γίνεται σύνοδος κορυφής. Είναι στο πλαίσιο εκείνου που επιδιώκουμε. Να περάσει σε ένα ανώτατο επίπεδο η συζήτηση», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα «μπορεί να μην έχουμε συμφωνία, σίγουρα δεν θα έχουμε χρεοκοπία».

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμησή του ότι και οι Ευρωπαίοι προσέρχονται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας «γιατί αλλιώς δεν θα έκαναν σύνοδο θα περίμεναν έως την Πέμπτη που είναι η τακτική σύνοδος».

Ερωτώμενος για την περίπτωση εκβιαστικού διλήμματος στη σύνοδο κορυφής, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα και να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί μέσω δημοψηφίσματος.

Επείγον ζήτημα το ελληνικό

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ στην καθιερωμένη πρόσκληση που απηύθυνε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εν όψει της συνόδου, αφήνει να εννοηθεί ότι επείγει η συζήτηση για την Ελλάδα.

Ο κ. Τουσκ σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» και προσθέτει ότι «ο σκοπός της συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας».

Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτή η σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών.

Παρέμβαση του γ.γ. του ΝΑΤΟ

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου ότι η Συμμαχία ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία.

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πολλοί ξένοι παράγοντες έχουν επισημάνει πολλές φορές τη γεωπολιτική διάσταση και την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα την αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/