Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Λεπιανά Άρτας

Τα Λεπιανά είναι χωριό της Ηπείρου στο Νομό Άρτας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, πρώην Δήμο Αγνάντων (Δ.Δ.Λεπιανών). Το χωριό αρχίζει απ'τα Τζουμέρκα και
φτάνει μέχρι τον Άραχθο ποταμό. Έχει πληθυσμό 443 κατοίκους(βάσει πρόσφατης απογραφής). Έχει τέσσερις οικισμούς, το κέντρο του χωριού, τον Μακρύκαμπο, τη Λίρζα και τα Χουλιαρέϊκα. Όλα τα σπίτια του, λιθόχτιστα, είναι βυθισμένα στο καταπράσινο χρώμα της πλούσιας βλάστησης. Έχει πολλές πηγές με δροσερό και υγιεινό νερό καθώς επίσης και μέρη για ξεκούραση, περπάτημα και κάθε άλλου είδους δραστηριότητες.

Θέση
Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. ανάμεσα από τη Μικροσπηλιά και τη Ράμια, και απέχει από την Άρτα 48 χλμ. (μέσω Ροδαυγής-Γέφυρα Τζαρή), 62 χλμ. (μέσω Ροδαυγής-Γέφυρα Πλάκας) και 70,5 χλμ. (μέσω Πέτα Άρτας-Ράμιας).

Ιστορία
Το χωριό πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση πολλά χρόνια προ της ανεγέρσεως του Ναού της Υπαπαντής. Κι αυτό αν λάβουμε υπόψιν τη χρονολογία 1415 που είναι χαραγμένη σε γωνιόλιθο της ΝΑ πλευράς του ναού. Η ονομασία του είναι επιλογή της Επιτροπής Τοπωνυμιών Νομού Άρτας του έτους 1927, η οποία συστήθηκε με το Διάταγμα μεταξύ έξι (6) ονομάτων (Λιπιανά, Λεπιανά, Λειπιανά, Λετιανά, Λετινά) που είχε το χωριό σε διάφορες εποχές, επέλεξε την ονομασία Λεπιανά. Το χωριό και κυρίως τα διώροφο πέτρινα σπίτια υπέστησαν πολλές καταστροφές από την επιδρομή και λεηλασία των Γερμανο-ιταλικών στρατευμάτων. Πάρα πολλά διώροφα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς εκείνη την περίοδο, αφήνοντας ένα κενό στην σπουδαία κληρονομιά του χωριού.

Αξιοθέατα

Ιερός Ναός Υπαπαντής Χριστού Λεπιανών
Ο Ιερός Ναός Υπαπαντής βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του οικισμού και έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο ναός της Υπαπαντής ανεγέρθη το 1415 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μονόχωρη βασιλική κτισμένη με αργολιθοδομή, καλύπτεται με δίρριχτη ξυλοστέγη και εσωτερικά είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες. Το τέμπλο του Ναού του Αγίου Ιωάννη στα Λεπιανά είναι έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Πανηγύρια
Πανηγύρι Υπαπαντής Χριστού (2 Φεβρουαρίου)
Τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου)
Ημερήσιο πανηγύρι Μακρυκάμπου Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή μετά το Πάσχα)
Ημερήσιο πανηγύρι Μακρυκάμπου 30 Ιουλίου (Εγκαίνια εκκλησίας)
Ημερήσιο πανηγύρι Μακρυκάμπου 6 Δεκεμβρίου (Αγίου Νικολάου)
Αντάμωμα Μακρυκαμπιωτών (πρώτο Σάββατο μετά τo δεκαπενταύγουστο)