Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των Ελλήνων εκπροσώπων με εκπροσώπους των «θεσμών», με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, καθώς «παραμένει σημαντική διάσταση απόψεων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «έκανε μία τελευταία προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακο για να βρεθεί -μέσω προσωπικών εκπροσώπων και σε στενή επαφή με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τους ειδικούς του ΔΝΤ- μία λύση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα έπρεπε να γίνει εγκαίρως μία θετική εκτίμηση για το Eurogroup της Πέμπτης». Συμπληρώνεται πως παρότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν, καθώς παραμένουν σημαντικά κενά μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων των «θεσμών» για 0,5 ως 1% του ΑΕΠ ή ως 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση.
Δραγασάκης: Δεν υπήρξε ανταπόκριση...
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετείχε στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, δήλωσε πως η Αθήνα παρέδωσε την Κυριακή, συμπληρωματικές προτάσεις, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς θεσμών, καθώς επιμένουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση των συνομιλιών.
Η δήλωση του κ. Δραγασάκη έχει ως εξής:
«Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».
Μαξίμου: Βήματα προσέγγισης, αλλά...
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις του ΔΝΤ για τα μέτρα. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έκανε ακόμα ένα βήμα προσέγγισης και αποδέχθηκε 1% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους στρατιωτικούς στα 58 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ούτε αυτό στάθηκε αρκετό για συμφωνία.
Νωρίτερα κύκλοι του Μαξίμου επανέλαβαν το απόγευμα της Κυριακής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δεν θα δεχθούν «κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε».
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (από την 1η Ιουνίου), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό. Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους «θεσμούς» συμπληρωματικές προτάσεις που -όπως υπογραμμίζουν- καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα: «προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων «ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης».
«Ατελείς οι ελληνικές προτάσεις»
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Έλληνες διαπραγματευτές έφυγαν από το αρχηγείο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, μετά από 45 λεπτά, αφού άρχισαν οι συνομιλίες.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο -που έχει δει την αντιπρόταση των Αθηνών- η ελληνική πρόταση δεν καλύπτει τις προσδοκίες των δανειστών και δεν ήταν η κατάλληλη για μία συμβιβαστική συμφωνία. «Παρότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν καθώς παραμένει σημαντικό κενό μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων των πιστωτών», είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ατελείς και σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν την Πέμπτη στο Eurogroup.
Αξιωματούχοι που είχαν ενημερωθεί για τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, είπαν ότι δεν ξεκίνησαν ομαλά, με τις δύο πλευρές να έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους και την αγανάκτηση στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης να κορυφώνεται.
Πιέσεων συνέχεια
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από αξιωματούχους των «θεσμών» ή των κρατών της ευρωζώνης, όσο και μέσω διαρροών σε ΜΜΕ.
Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκάμπριελ, προειδοποίησε την Αθήνα πως η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται, σημείωσε πως «η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και σαφέστερα», υποστήριξε πως οι απόπειρες για συμφωνία
Πηγή: http://www.efsyn.gr/