Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Εχασε 39 βουλευτές η κυβέρνηση - Πέρασε η συμφωνία με 229 «Ναι»

Σε δίνη εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση καθώς η διαρροή βουλευτών που ψήφισαν «όχι» ή «παρών» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη. 32 βουλευτές δεν συντάχτηκαν με τη γραμμή του Αλέξη
Τσίπρα και είπαν «όχι» και άλλοι 6 ψήφισαν «παρών», ενώ υπήρξε και μία απουσία. Ουσιαστικά έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κυβερνητικός συνασπισμός 39 βουλευτές. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία οριακά βρίσκεται πάνω από τον μαγικό αριθμό των 120, συγκεκριμένα 124. Ολες οι απώλειες προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ενδεικτικό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε «μπετόν» το «όχι».
Επειτα από το αποτέλεσμα αυτό το πρόβλημα μεταφέρεται στον πρωθυπουργό ο οποίος πρέπει να βρει τρόπους να «συγκατοικήσει» με την Αριστερή Πλατφόρμα. Ολα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά και οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.
Κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει και θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα σε πρόωρες εκλογές. Οχι πάντως, πριν από το φθινόπωρο καθώς κάτι άλλο θα τίναζε στον αέρα τη συμφωνία με τους δανειστές και την οικονομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει σε αυτή τη φάση να προβεί σε διαγραφές αν και  έφυγε από τη Βουλή ιδιαίτερα προβληματισμένος.
Σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο ριζικός ανασχηματισμός, ίσως και σήμερα καθώς τέσσερις βουλευτές είπαν «όχι» στη συμφωνία και θα πρέπει να αποχωρήσουν. Ηδη το έκανε η Ν. Βαλαβάνη ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι Π. Λαφαζάνης. Κ. Ησυχος, Δ. Στρατούλης.
Η συμφωνία πέρασε με 229 «ναι», 64 «όχι» και 6 «παρών». Υπήρξε και μία απουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Τσανάκα.
«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το αποψινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας. «Θεωρώ πολύ θετικό ότι με ευρύτατη πλειοψηφία η δέσμευση που είχαμε προς την πλευρά των δανειστών υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Συνεχίζουμε», είπε ο κ. Μπαλάφας.
Συγκεκριμένα:
«Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
1. Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας)
2. Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών)
3. Γιάνης Βαρουφάκης (Β΄Αθηνών)
4. Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών)
5. Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών)
6. Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών)
7. Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος)
8. Κων/νος Ζαχαρίας Αρκαδίας
9. Ελένη Σωτηρίου Αττικής
10. Βασίλειος Χατζηλάμπρου Αχαΐας
11. Ιωάννης Σταθάς Βοιωτίας
12. Αθανάσιος Σκούμας Βοιωτίας
13. Θωμάς Κώτσιας Ευρυτανίας
14. Κώστας Λαπαβίτσας Ημαθίας
15. Μιχαήλ Κριτσωτάκης Ηρακλείου
16. Δέσποινα Χαραλαμπίδου Α΄Θεσσαλονίκης
17. Ιωάννα Γαϊτάνη Α΄Θεσσαλονίκης
18. Ευαγγελία Αμμανατίδου Β΄Θεσσαλονίκης
19. Ηλίας Ιωαννίδης Καβάλας
20. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος Καστοριάς
21. Στέφανος Σαμοΐλης Κέρκυρας
22. Ραχήλ Μακρή Κοζάνης
23. Ευγενία Ουζουνίδου Κοζάνης
24. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης Λασιθίου
25. Ιωάννης Ζερδελής Λέσβου
26. Κωνσταντίνος Δελημήτρος Μαγνησίας
27. Θανάσης Πετράκος Μεσσηνίας
28. Ελένη Ψαρέα Μεσσηνίας
29. Στάθης λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς)
30. Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς)
31. Ζήσης Ζάννας (Πιερίας)
32. Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος)
«Παρών» από:
Βασιλικη Κατριβάνου (Β΄Αθήνων)
Χρήστος Καραγιαννίδης (Δράμας)
Δημήτριος Μπαξεβανάκης (Ηλείας)
Νικόλας Μιχαλάκης (Καρδίτσης)
Ηρώ Διώτη (Λαρίσης)
Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας)
Απούσα ήταν η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλους τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.
Συνομιλικά 229 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 64 Οχι, 6 Παρών και 1 απούσα.
Λαφαζάνης: Αν έμπαινε θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίζαμε υπέρ
«Δεν θέσαμε θέμα εμπιστοσύνης, στηρίζουμε την κυβέρνηση, όχι όμως τα μνημόνια», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά από την ψηφοφορία. «Αν ετίθετο θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίζαμε υπέρ. Στηρίζουμε την κυβέρνηση περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ομιλία
Την διπλή δέσμευση ότι "το παλιό θα τελειώσει σε αυτή τη χώρα" και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες των μέτρων για τους οικονομικά ασθενέστερους, ανέλαβε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη βουλή, ενώ επανέλαβε την δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του .
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μια μάχη δύσκολη και πρόσθεσε ότι τους πέντε μήνες που προηγήθηκαν έδωσε έναν σκληρό αγώνα που "είχε και λάθη και αναλαμβάνω τις ευθύνες και δεν δραπετεύω από αυτές και γι αυτόν τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος έμμεσα στους διαφωνούντες και σε όσους έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης σηματοδοτεί "την επαναφορά του παλαιού σκηνικού θα διαψευστούν". Το παλαιό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, θα τελειώσει σε αυτή τη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι η διαφορά, είναι ότι ο λαός έχει συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ όσων δίνουν τη μάχη και αντιστέκονται και μεταξύ όσων παραδίδονται αμαχητί.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρά την δύσκολη συμφωνία, που θα μας βάλει στενά δημοσιονομικά πλαίσια, και κάνοντας σύγκριση με τα προηγούμενα μνημόνια, τόνισε ότι δεν θα προχωρήσουμε το κούρεμα ομολόγων των ταμείων, ούτε θα ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μια νύχτα. Αυτά ήταν, υπογράμμισε, ήταν επιλογές του παλαιού συστήματος που επιδιώκει μια ρεβάνς. Ωστόσο, συνέχισε, δεν είναι ώρα για ρεβάνς, ο τόπος χρειάζεται ελπίδα και προοπτική, και τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και οι δυνάμεις της εργασίας.
Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε μια δύσκολη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από την δέσμευσή της να αγωνιστεί για το δίκαιο των λαϊκών στρωμάτων και, όπως είπε, δεν θα κάνουμε το χατίρι στους αντιπάλους, μέσα και έξω από τη χώρα που επιδίωκαν να αποτελέσουμε παρένθεση.
Ο μεγάλος αντίπαλος, είπε ο πρωθυπουργός βρίσκεται εντός των τειχών, είναι η ολιγαρχία, η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η δέσμευσή μας , είναι , είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για να μπει τάξη στη χώρα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ο πρωθυπουργός έθεσε στη βουλή το ερώτημα, αν πιστεύει ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός ως προς τις επιλογές που είχε , δηλαδή μια συμφωνία παρά τις διαφωνίες, την άτακτη χρεοκοπία και την πρόταση Σόιμπλε για συναινετική έξοδο , την οποία όπως είπε και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε αν θέλουμε. Αν πιστεύετε ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός να ακούσω εναλλακτικές επιλογές, είπε ο κ. Τσίπρας . Αν όμως πιστεύετε ότι είναι πραγματικός τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι μαζί το βάρος της ευθύνης, είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι σε ό,τι τον αφορά θα είναι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του και θα προσχωρήσει στο σχέδιο των αντιπάλων του.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να αποφασίσουμε με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος διότι με αυταπάρνηση δώσαμε μάχη δύσκολη όχι μόνο απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα αλλά τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους. Δώσαμε αγώνα που από τη μια ήταν το δίκαιο και από την άλλη ήταν η οικονομική ισχύς. Παρόλα αυτά αφήνουμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτή η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη κάποια στιγμή».
 Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για το δίκαιο του εργαζόμενου ελληνικού λαό. Στην πλειοψηφία των μέτρων δεν πιστεύουμε, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τα υλοποιήσουμε, γιατί αυτό είναι σήμερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Δεν θα κάνουμε πίσω από τη δέσμευση μας να αγωνιστούμε για το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας παρά την δύσκολη συμφωνία.
Σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτκούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που από την πρώτη στιγμή αυτό που επιδίωκαν και επιθυμούσαν ήταν η επιβεβαίωση της προφητείας να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χόνο». «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο», υπογράμμισε.
Τόνισε ότι «θα παραμείνουε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική πλειοψηφία», από τις συνέπειες, όπως είπε, μέτρων «που δεν πιστεύουμε αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε». Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα succeess story, για να προσθέσει ότι όμως παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούν να γίνουν απλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας.
Δευτερολογία
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός είπε ότι "αν έχετε αγωνία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ" δηλαδή τι θα ψηφίσει, γιατί δεν ζητάτε εκλογές και γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής , είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς".
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι τελειώνει η συζήτηση για έξοδο από την ευρωζώνη , ενώ σημείωσε και την συμπερίληψη στη συμφωνία του πακέτου των 35 δισ. για την ανάπτυξη , στοιχεία που όπως είπε δεν υπήρχαν στις προηγούμενες συμφωνίες.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι δύσκολη συμφωνία αλλά μπορεί να δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση, νωρίτερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ακόμη ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με αυτούς που έχουν στοχοποιήσει τον ελληνικό λαό, με την κ. Μέρκελ και τον Βέμπερ, ενώ όπως είπε, εμείς δίνουμε αγώνα έξω από τις πολιτικές μας συμμαχίες.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό, μετά από πολλά χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/