Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα

«Το όχι σημαίνει ισχυρή πίεση στην Ευρώπη, σημαίνει επιστροφή στην Ευρώπη» ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


«Το όχι στο δημοψήφισμα σημαίνει ισχυρή πίεση στην Ευρώπη, σημαίνει επιστροφή στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη τονίζοντας ότι «δεν αμφισβητεί κανείς την παρουσία της χώρας στη Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, σημείωσε ότι ο ίδιος, κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο». Σημαίνει επιστροφή στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τέσσερα σημεία που εστίασε προκειμένου να υπάρξει μία βιώσιμη λύση:

να μην συμπεριληφθούν στα μέτρα τα λάθη του παρελθόντος
να έχουμε επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης
να έχουμε την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.
να έχουμε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Εκανα πολλά βήματα πίσω, αποδέχθηκα μέτρα λιτότητας. Δεν μπορούσα να αποδεχθώ και μέτρα υφεσιακά και καμία προοπτική για το χρέος. Τα τελεσίγραφ ή κανείς τα αποδέχεται ή βρίσκει διέξοδο στην Δημοκρατία».

Μετά το δημοψήφισμα συμφωνία εντός 48 ωρών

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως μετά το δημοψήφισμα θα κλείσει τη συμφωνία με τους «θεσμούς», μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Ακόμα και εάν ψηφιστεί το «ναι», ο κ. Τσίπρας είπε πως την επομένη του δημοψηφίσματος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στις επιθυμίες των δανειστών που πιέζουν υπέρ ενός «ναι» στο δημοψήφισμα: «Γιατί να κάνουμε εκλογές στις χώρες που είναι κάτω από πρόγραμμα; Να διορίζουμε τους τεχνοκράτες της Τρόικα να έρχονται να κυβερνάνε.»

Και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Κορυφαίοι οικονομολόγοι λένε ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα διαρκέσουν πολύ. Είναι σημαντική μια βιώσιμη λύση για τους ανθρώπους που κάθισαν στα ΑΤΜ να ζήσουν με μια βιώσιμη σύνταξη τα επόμενα χρόνια.»

Οι υπουργοί του Eurogroup δεν δίνουν το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις, είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού.\

Το ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση είναι αν ψάχνει κανείς το συμβιβασμό ή επιδιώκει να πάλι απολύτως με τις θέσεις τις δικές του την αντίπαλη πλευρά. «Για εμένα αυτή η προσπάθεια έχει και μια παγκόσμια παρακαταθήκη, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ και είναι προφανές ότι έχουμε δίκιο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα προγράμματα που μας δίνει η άλλη πλευρά είναι αδιέξοδα.

Για την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Θέλω να πιστεύω- και το πιστεύω βαθιά - ότι δεν θα διαρκέσουν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό να πάρουμε μια βιώσιμη λύση γι αυτούς που βρίσκονται στις ουρές στα ΑΤΜ. Εμείς δεν κάνουμε κάποιο παιχνίδι εδώ αλλά διεκδικούμε αυτή η χώρα να αναπνεύσει». Οι τράπεζες θα ανοίξουν με συμφωνία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είτε με μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, αν ψηφίσει ο κόσμος «ναι». Αν ψηφίσει ο λαός «όχι» την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία».

«Να μην ανησυχεί ο κόσμος θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση χρειάζεται κούρεμα 30%, είκοσι χρόνια περίοδο χάριτος και νέα χρηματοδότηση. Αυτά το Ταμείο, όμως, δεν τα είπε σε εμάς όσο καιρό ήμασταν στις Βρυξέλλες» είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ταμείου.

«Δεν θα πούμε ψέμματα στους πολίτες. Κάνουμε ότι μπορούμε για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Εδώ και 5 μήνες η Ελλάδα υφίσταται πρωτοφανή εκβιασμό για να αποδεχτεί υφεσιακά μέτρα. Ο λαός θα αποφασίσει ελεύθερα. Πέντε χρόνια τώρα η Ελλάδα υλοποιεί τις αποφάσεις των εταίρων, αλλά λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν έχει δοθεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εμφανίστηκε, ακόμη, καθησυχαστικός απέναντι στα όσα συμβαίνουν στον τραπεζικό τομέα σημειώνοντας ότι «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις μέσα στις τράπεζες και να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα αποτέλεσμα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει φόβος, οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας. Δεν είναι αμελητέα η παρέμβαση ενός λαού. Αυτό που κάνουμε είναι μια μικρή επανάσταση. Φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και τη σφραγίδα θα τη βάλει ο ελληνικός λαός»

Η συμφωνία θα γίνει νόμος του κράτους

«Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με μια βιώσιμη συμφωνία, δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη ως μια αποικία», είπε ο πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1.

Αν ο λαός επιλέξει «ναι» θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του. Και βεβαίως εμείς δεν κινούμαστε με βάσεις τις δικές μας επιθυμίες αλλά με βάση το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα εφαρμόσουμε. Αμέσως η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος. Εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουνε οι διαδικασίες εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα από τη συνεννόηση και με τα συλλογικά όργανα του κόμματος μου αλλά και μέσα από τη συνεννόηση με τους πολιτειακούς παράγοντες και τα άλλα κόμματα. Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες.
Πηγή; http://www.efsyn.gr/