Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τετέλεσται: Υπάρχει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις: Έχουμε συμφωνία! Λύθηκε ο γρίφος του Λουξεμβούργου
Φαίνεται πώς η Σύνοδος οδεύει προς το τέλος της, καθώς οι Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ επέστρεψαν από την τετραμερή στην ολομέλεια για την τελική διαπραγμάτευση - ενώ κάποιοι ηγέτες (Σλοβενίας, Λιθουανίας) αποχωρούν. Το τελευταίο αγκάθι ήταν το θέμα μεταφοράς Ελληνικής περιουσίας στο... Λουξεμβούργο, αφού το άλλο μεγάλο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ έληξε με υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Η τελευταία πρόταση της Ελληνικής πλευράς, ήταν να υποθηκευτούν τελικά 17 δισ Ελληνικής περιουσίας αντί για 50 δισ. - ενώ ζητά και τη μεταφορά της έδρας της διαχειρίστριας εταιρείας στην Αθήνα, αντί για το Λουξεμβούργο.

Στις 07:00 το πρωί η Σύνοδος Κορυφής διέκοψε εκ νέου, όπως ανέφερε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, για να επανέλθει για τις τελικές διαπραγματεύσεις, ενώ η γνωστή... τετραμερής συνάντηση Τουσκ, Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ συνέρχεται για τέταρτη φορά με θέμα τα δύο αγκάθια που παραμένουν στο τραπέζι της Συνόδου, που είναι η μεταφορά της κρατικής περιουσίας στο Ταμείο, το οποίο το Βερολίνο θέλει να είναι στο Λουξεμβούργο και η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά και το Μάρτιο του 2016.

Λίγο μετά τις 05:00 το πρωί οι ηγέτες μετά από την τρίτη διακοπή λόγω αδιεξόδου είχαν ξαναμπει στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος παρουσίασε συμβιβαστικό έγγραφοστους Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμβιβαστική λύση με το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας αλλά με έδρα στην Αθήνα και με τα εχέγγυα που θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό να φτάνουν ως τα 50 δισ. και να μην είναι αναγκαστικά 50 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της Ελλάδας πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο του αιτήματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Όσον αφορά τέλος το μεγάλο θέμα της ρευστότητας των τραπεζών, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις ότι όταν υπάρξει συμφωνία θα ανοίξει η «κάνουλα» από την ΕΚΤ.