Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

«Να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της υπογραφής μου»

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην πρωινή σύσκεψη
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το τρίτο
πακέτο βοήθειας, «σηκώνει το γάντι» σημειώνοντας πως δεν άκουσε «καμία εναλλακτική πρόταση στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη» ενώ την ίδια ώρα καλεί το «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό» και προαναγγέλλει συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβρη.

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην πρωινή σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην εσωκομματική «αντιπολίτευση» ανέφερε:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια ''iou'' αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό», καλώντας τους διαφωνούντες «να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».

Κάνοντας την αυτοκριτική του, μιλά για την ευθύνη που ανέλαβε για «ένα δύσκολο συμβιβασμό» που όμως «μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε».

Το βάρος του κυβερνητικού έργου πέφτει πλέον στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Στους άμεσους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται τέσσερις άξονες:

Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,
Προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
Προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
Προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.
Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, ο Αλεξης Τσίπρας σημειώσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πως «είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας».

Τέλος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Κουμουνδούρου, αναφερόμενος στα εσωκομματικά υποστήριξε πως «ο ''κομματικός'' ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον ''κοινωνικό''. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του». Στο σημείο αυτό άνοιξε τα χαρτιά του ενώπιον των συνεργατών του τονίζοντας πως «συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς», ο ΣΥΡΙΖΑ θα «οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας Συνέδριο.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/