Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Προσδοκίες για επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ

Στην προσέλκυση επενδύσεων από ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές και την κινητοποίηση κεφαλαίων μέσω ΕΣΠΑ επιχειρεί πλέον να ρίξει βάρος η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την
επενδυτική δραστηριότητα και να αντισταθμίσει σταδιακά τις υφεσιακές συνέπειες στην πραγματική οικονομία.

Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν πως με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση πως έως τότε θα έχει αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η εμπιστοσύνη, θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μια γερή επενδυτική αναζωογόνηση στη χώρα, με άξονες την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, την κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και την ενεργοποίηση του επενδυτικού «πακέτου Γιούνκερ».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες με υποσχέσεις για «προχρηματοδότηση» της ελληνικής οικονομίας με 3,5 δισ. ευρώ από το παλαιό και το τρέχον ΕΣΠΑ.

Την ίδια ώρα, στα γραφεία της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, αλλά και στις εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, έχει ξεκινήσει πάλι το διερευνητικό «πηγαινέλα» ξένων επενδυτικών funds και επιχειρηματικών ομίλων που έχουν ήδη επενδύσει ή προτίθενται να διοχετεύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.

Χθες ο Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους του κινεζικού ομίλου Fosun Group, ο οποίος, εκτός από δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli Follie (14%), είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σχήματος εξαγοράς της περιοχής του Ελληνικού μαζί με τη Lamda Development, ενώ στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Επενδύσεις

Ο κινεζικός όμιλος φέρεται από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης να εξέφρασε «την ικανοποίησή του για την επενδυτική του παρουσία στη χώρα μας», τονίζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να διευρύνει την παρουσία του με μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον τουρισμό, αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες). Το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες τέτοιες συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ ανάλογη κινητικότητα με επισκέψεις στην Ελλάδα εκπροσώπων αμερικανικών κυρίως κεφαλαίων έχει αρχίσει να καταγράφεται και από φορείς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Σε ό,τι αφορά την προχρηματοδότηση των 3,5 δισ. ευρώ μέσω κοινοτικών κονδυλίων, αυτή προβλέπεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να ξεκινήσει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και συνεπώς δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα των άμεσων αναγκών ρευστότητας της χώρας.

Εντάσσεται δε στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής για τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς την Ελλάδα από ήδη υφιστάμενους πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τις συναντήσεις του Γ. Σταθάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, τέθηκαν οι βάσεις ώστε:

■ Να υπάρξει γρήγορη αποδέσμευση του 5% των αποπληρωμών του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που αντιστοιχούν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποδεσμευτούν σε 4-5 χρόνια, αφού πρώτα γίνουν η εκκαθάριση και ο τελικός έλεγχος των έργων.

■ Να υπάρξει αναδρομική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 στο 100% από το 95% που είναι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν έτσι περίπου 2 δισ. ευρώ από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά θα βελτιώσουν ισόποσα τη δημοσιονομική θέση της χώρας και θα μετρήσουν θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα.

■ Να αυξηθεί κατά 7% ο συντελεστής προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον εισροή 1 δισ. ευρώ ως προς τα κεφάλαια που θα υπάρχουν διαθέσιμα για τα πρώτα χρόνια της περιόδου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

■ Να σημειωθεί ότι με το άρθρο 20 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των εργοληπτικών οργανώσεων, που αφορά την υποχρέωση των αναδόχων να προκαταβάλλουν τον ΦΠΑ για έργα που καθυστερούν να εξοφληθούν, φαινόμενο που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες. Προβλέπονται μέτρα διευκόλυνσης, που αναμένεται να διασαφηνιστούν με υπουργική απόφαση.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/