Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για το «δάνειο - γέφυρα»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας, ύψους 7 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής
Σταθερότητας (EFSM).

Τα 7 δισ. ευρώ, που θα αφαιρεθούν από το μεγάλο δάνειο των 86 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτούν σε μία δόση και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξόφληση της οφειλής προς την ΕΚΤ που λήγει την προσεχή Δευτέρα και των ήδη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί νωρίς το απόγευμα, οπότε και θα αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.


Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι θεσμοί δούλευαν όλη τη νύχτα για να εξετάσουν τις μεταρρυθμίσεις που πέρασε χθες η ελληνική Βουλή και διαπίστωσαν ότι ανταποκρίνονται «κατά τρόπο έγκαιρο και συνολικά ικανοποιητικό»στις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στη συμφωνία.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν θετικό πρόσημο και έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει δάνειο-γέφυρα από τον Φεβρουάριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τότε δηλώσει από τη Χάγη: «Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες».
Πηγή: http://www.efsyn.gr/