Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

«Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα»: Οι Financial Times αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο

Κι όμως... Σήμερα στις 6 τα ξημερώματα η Ελλάδα ήταν πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ από ποτέ! Οι Financial Times αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο της δραματικής διαπραγμάτευσης στις
κλειστές αίθουσες των Βρυξελλών...
Την ώρα εκείνη, όπως σημειώνει ο αμερικανικός ιστότοπος, ο Αλέξης Τσίπρας και η Αγκελα Μρκελ αποφάσισαν ότι ύστερα από 14 ώρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων έφθασαν σε αδιέξοδο. Χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού, το Grexit έμοιαζε ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή.
Αυτός που έβγαλε από το αδιέξοδο τους δύο ηγέτες ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αποφασιστικά παρενέβη για να αποτρέψει μια ιστορική ρήξη για την Ευρωζώνη
«Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς το δωμάτιο», φέρεται να τους είπε.
Οπως αποκαλύπτουν οι FT σημείο διαφωνίας των δύο ηγετών ήταν το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα που θα προέρχονταν από αυτές.
Η Μέρκελ ήθελε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο Ταμείο να φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ και τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χεους.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε ως εθνική ταπείνωση το γεγονός ότι θα εκχωρούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων το ύψος των οποίων ανερχόταν στο ένα τρίτο του εθνικού ελληνικού εισοδήματος. Για αυτό και πρότεινε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο ταμείο να είναι μικρότερο και τα κέρδη από την αξιοποίηση, πώλησή τους να επανεπενδυθούν στην Ελλάδα.
Τελικά ο συμβιβασμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και αφού συζητήθηκαν διάφορες άλλες εναλλακτικές.
Αφού απέτυχε να καταλήξει σε μία πλήρη συμφωνία το Σάββατο, το Eurogroup παρέδωσε τη σκυτάλη την Κυριακή στου ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική ολονυχτία.
Καθώς οι ώρες περνούσαν και η Κυριακή έδινε τη θέση της στη Δευτέρα, η προοπτική ενός Grexit έμοιαζε να έχει περισσότερες πιθανότητες, αναφέρουν συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι αγεφύρωτες διαφορές των ξενυχτισμένων πολιτικών και διπλωματών που είχαν δημιουργηθεί έξι μήνες τώρα έδειχναν πως οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε αποτυχία.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός ανώτερου αξιωματούχου που ήταν στο δωμάτιο, η Γερμανία ήταν η χώρα που δεν έδειχνε προθυμία, όχι ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, μπήκε στο γραφείο του κ.Τουσκ. Εκεί βρίσκονταν οι Αγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας.
«Υπήρχε στη Γερμανία μια μάλλον ισχυρή πίεση για ένα Grexit. Εγώ αρνήθηκα αυτή τη λύση», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταφέρουν οι FT, ήταν από τους ηγέτες που επέμεναν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.
Στο τέλος της διαπραγμάτευσης, καταλήγουν οι FT οι άγρυπνοι διπλωμάτες εμφανίζονταν διχασμένοι για το ποιος είχε επικρατήσει στον μαραθώνιο. Αλλά όλοι τους συμφωνούσαν για το ποιος είχε υποφέρει περισσότερο:
«Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί», σχολίαζε αξιωματούχος της ευρωζώνης που παρακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής.
Πηγή; http://www.imerisia.gr/