Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Στόχος να υπάρξει συμφωνία ως την Τρίτη - Παραμένει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Με στόχο να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι αύριο βράδυ ή την Τρίτη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, σύμφωνα με
πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.
Η συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς έχει ξεκινήσει από τις 3 το μεσημέρι και συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα.
Παραμένει η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ορισμένες τροποποιήσεις, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται από 3% σε 5%.
Για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ παραμένουν άτοκες υπό τρεις προϋποθέσεις.
- να είναι οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
- ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
- ο οφειλέτης όταν μπήκε στην ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Όπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την Τρίτη τα ξημερώματα, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή την ίδια μέρα και να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες να ειδοποιηθούν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης να βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Οι... τελευταίες κακοτοπιές που θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να δώσουν τα χέρια κυβέρνηση και κουαρτέτο αφορούν:

Στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.

Οι πιστωτές ζητάνε, επίσης, να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, "κούρεμα" ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι ξένοι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Στο πεδίο των εργασιακών, όπου παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία "κλείδωσαν" στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Αντιθέτως, οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν αδικίες και στρεβλώσεις.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως, σε Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία και σκληροί κύκλοι της Ευρώπης, αλλά και ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις που θα μπορούσε να εγείρει το ΔΝΤ.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/