Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Βερναρδάκης: 493 απολύσεις λόγω πλαστών πτυχίων

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό, η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και ο έλεγχος γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων που
περιλαμβάνονται σε αυτά, είναι διαρκής.

Από το 2013 έως σήμερα έχουν απολυθεί 493 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω πλαστών τίτλων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, που απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία κάνει λόγο για «χιλιάδες πλαστά πτυχία» διορισμένων στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 0,08% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως τόνισε, απαντώντας στη Βουλή, «με αφορμή και το θόρυβο των τελευταίων ημερών από μερίδα του Τύπου και πολιτικά πρόσωπα, επισημαίνεται το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί (και) στο Δημόσιο, κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλό τους, απέναντι πρωτίστως στους πολίτες που εισπράττουν τις συνέπειες από την υποστελέχωσή του και δευτερευόντως προς τους ίδιους τους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, ανταποκρίνονται επιτυχώς στα καθήκοντά τους».

Ειδικότερα, το 2013 απολύθηκαν 46 δημόσιοι υπάλληλοι, το 2014 243, το 2015 156, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2016 ανακλήθηκε ο διορισμός 48 υπαλλήλων.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και ο έλεγχος γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτά, είναι διαρκής.

Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία οι φορείς καταχωρίζουν τις ενέργειες και τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Επίσης το υπουργείο υπενθυμίζει ότι αρμόδια υπηρεσία για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων από τη διεξαγωγή του ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών, όσον αφορά σε πλαστά ή παραποιημένα δικαιολογητικά που εντοπίστηκαν κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών στα προσωπικά μητρώα δημοσίων υπαλλήλων, είναι το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού, στις οποίες ανήκουν οργανικά οι υπάλληλοι σχετικά με την πειθαρχική παραπομπή ή την ποινική δίωξή τους.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/