Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Πωλούνται τα εγγυημένα, σε εταιρείες τα στεγαστικά

Απελευθερώνονται όλα τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία πλέον θα μπορούν να πωλούνται σε εταιρείες, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που
κατατέθηκε (από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας) και ψηφίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο των τελευταίων μνημονιακών προαπαιτούμενων πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, οι τράπεζες θα μπορούν να παραχωρήσουν τα προς διαχείριση στεγαστικά δάνεια, με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, συνεχίζεται η αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 για την πώληση και μεταβίβαση των δανείων με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας: «Η προστασία πώλησης στα funds ισχύει. Το μόνο που έγινε είναι να διορθωθεί ένα λάθος και να ξεκαθαριστεί ότι οι τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιήσουν εταιρείες εξυπηρέτησης».

Ωστόσο, οι παραπάνω ρυθμίσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πλέον «έσβησε» τις κόκκινες γραμμές και πια εκείνοι που μιλούσαν για «κοράκια» τώρα τα βαφτίζουν «περιστέρια» και τους παραδίδουν και την πρώτη κατοικία.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, αφενός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία μεσούσης της συζήτησης στην Ολομέλεια, ώστε να μην προλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία. Επί της ουσίας της ρύθμισης, καταλόγισε στην κυβέρνηση πλήρη υπαναχώρηση από τα υπεσχημένα σε βαθμό να «δίνει στα κοράκια» και την πρώτη κατοικία. «Σας είπαμε αθεόφοβους. Δεν ίδρωσε το αυτί σας. Δεν έχουμε άλλα λόγια πια, τα ξεπεράσατε όλα», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Επίσης, το ΚΚΕ σε σχόλιο του έκανε λόγο για την παράδοση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία στα funds: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τροποποιώντας σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου, που ψήφισε μόλις πριν 10 μέρες, παραδίδει από τώρα τη διαχείριση του συνόλου των κόκκινων δανείων, που αφορούν την πρώτη κατοικία, στα funds, ενώ ένα μέρος τους (δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 140.000 ευρώ) είχε εξαιρεθεί μέχρι το τέλος του 2017».

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για να μην νομιμοποιήσει (όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος), την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να παραχωρήσουν τη διαχείριση των δανείων της πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ, σε εταιρίες.

Πηγή: www.efsyn.gr