Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αναρτήθηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στο TAXIS βρίσκεται το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς ολοκληρώθηκε στις 3.00 τα ξημερώματα η
διαδικασία ανάρτησής τους.
Οι περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS, να ενημερωθούν σχετικά με το αν θα πληρώσουν τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Το εκκαθαριστικό μπορεί να το βρει κάποιος μέσα από το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου», αφού επιλέξει ως έτος αναφοράς το 2016. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξει τις «Οφειλές Εκτός Ρύθμισης».
Υπενθυμίζεται ότι :
Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.
Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η φράση «τουλάχιστον 50 ευρώ» κρύβει και χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών - κυρίως αυτούς που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ- οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον σε σχέση με τo 2015.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν ίδιο - ή και λιγότερο - ποσό σε σχέση με τον περσινό ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα:
Το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
Το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 0,01 έως 10 ευρώ.
Το 10% καλείται να πληρώσει ποσό πάνω από 10 ευρώ. Εξ αυτών μόλις το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ.
Το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr