Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Πέθανε ο Κωστής Στεφανόπουλος

Αργά το βράδυ της Κυριακής, εξέπνευσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Ο Κ. Στεφανόπουλος είχε εισαχθεί στο
Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια» και νοσηλευόταν από επιπλοκές πνευμονίας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 και ήταν γιος του επίσης δικηγόρου και πολιτικού Δημήτριου Στεφανόπουλου  και της Βρισηίδας Φιλοπούλου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πατρών, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 μέχρι το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες από το 1995 έως το 2005. Είχε εκλεγεί μετά την πρώτη διάσπαση της Ν.Δ. με τη ΔΗΑΝΑ  και την αποτυχία του να εκλεγεί αρχηγός του κόμματος.

Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ ανακηρύχθηκε πέμπτος Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του ΠτΔ και να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό.

Για πρώτη φορά πολιτεύτηκε στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1964. Μετα την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στο νεοσύστατο τότε κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη μαζί της βουλευτής Αχαΐας και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου. Σε επακόλουθους κυβερνητικούς μετασχηματισμούς ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών (1974 – 1976) και υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης έως το 1981, αρχικά υπό τον Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη.

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 1981 ο Στεφανόπουλος επανεξελέγη  βουλευτής Αχαΐας αλλά το κόμμα του έχασε τις εκλογές από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ.  Η ήττα οδήγησε στην παραίτηση του Ράλλη από την αρχηγία του κόμματος. Στη Βουλή που σχηματίστηκε από τις εκλογές διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της Ν.Δ. αλλά ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος παραιτήθηκε το 1984, ως συνέπεια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς.

Ο Στεφανόπουλος διεκδίκησε για άλλη μια φορά χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ηττημένος αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1985 και την επανεκλογή[ του ως βουλευτής Αχαΐας αποχώρησε από το κόμμα μαζί με 9 άλλους βουλευτές και στις 6 Σεπτεμβρίου 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ).

Είχε αποσπάσει διάφορες τιμητικές διακρίσεις και είχε βραβευτεί με ανώτατα παράσημα ξένων κρατών, ενώ ήταν επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του»

Γραφείου Τύπου πρωθυπουργού: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του»

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος. Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Πηγή: http://www.efsyn.gr/