Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ιστορική μέρα για τους Αυτοκινητόδρομους: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία πλήρης ο Μορέας

Ιστορική μέρα για τα έργα των αυτοκινητόδρομων που ξεκίνησαν πριν από μία δεκαετία. Σήμερα στις 13.30 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε τον
πρώτο ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο, τον Μορέα, ξεκινώντας τον χορό των παραδόσεων των νέων μεγάλων οδικών αξόνων που αποκτά η χώρα.

Ο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη και Περιμετρικός Καλαμάτας συνολικού μήκους 205χλμ είναι ο λεγόμενος Αυτοκινητόδρομος Μορέας. Είναι το μόνο έργο αυτοκινητόδρομου σε παραχώρηση που δεν σταμάτησε λόγω της χρηματοδότησης την περίοδο 2011-2013.

Από τα τέλη του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 το έργο «πάγωσε» έχοντας αντίστροφη πορεία από τα έργα της της 4 αυτοκινητόδρομους λόγω απώλειας της τραπεζικής χρηματοδότησης. Τελικά στις 9 Δεκεμβρίου υπογράφηκε η νέα σύμβαση παραχώρησης και η κύρωση της από τη Βουλή των Ελλήνων έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 2013.

Στις 18 Απριλίου 2016 παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη μήκους 47,5χλμ. Στις 13 Ιουλίου παραδόθηκε ο Ανισόπεδος Κόμβος Μεγαλόπολης.

Η ολοκλήρωση επιτυγχάνεται σήμερα με την συνολική παράδοση του έργου με την απόδοση στην κυκλοφορία του τελευταίου τμήματος που είναι η Περιμετρική Καλαμάτας μήκους 11,5χλμ.

Η δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου έγινε το 2005 ενώ στις 31 Ιανουαρίου 2007, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν Υπουργείο Υποδομών) ως φορέας υλοποίησης του έργου υπέγραψε με την Παραχωρησιούχο Εταιρεία, ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη. Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης είναι 30 χρόνια.

Τον Μορέα αποτελούν οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., με ποσοστό 71,67%, J&P-ΑΒΑΞ, με ποσοστό 15% και ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, με ποσοστό 13,33%. Κατασκευαστής είναι το ίδιο σχήμα.

ΧΡΟΝΙΚΟ
Από νωρίς το έργο έδειξε ότι προχωρά καλά και από το 2010 είχαμε της πρώτες παραδόσεις με την απόδοση στην κυκλοφορία του αναβαθμισμένου δρόμου με νέες σήραγγες στο τμήμα Κόρινθος-Τρίπολη. Την Άνοιξη του 2011 λειτούργησε και το τμήμα Τρίπολη-Παραδείσια. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 λειτούργησαν τα τμήματα Τσακώνα-Θουρία και Παραδείσια-Τσακώνα. Πλέον η σύνδεση της Καλαμάτας με τον αυτοκινητόδρομο είναι γεγονός και η χρονοαπόσταση από την Αθήνα έπεσε της 2 ώρες και ένα τέταρτο.

Τον Μάρτιος του 2013 ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης στο Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο του έργου. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν αρκετά και ενώ η σύμβαση είχε συμφωνηθεί από τα μέσα του 2014 τελικά στις 12 Δεκεμβρίου 2015 είχαμε την υπογραφή της νέας Σύμβασης Παραχώρησης και την κύρωση της από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο ΔΡΟΜΟΣ
Το συνολικό μήκους του αυτοκινητόδρομου είναι 205χλμ. που διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση +ΛΕΑ (εκτός από τα τμήματα Λεύκτρο-Σπάρτη, Περιμετρική Καλαμάτας και Παραδείσια-Τσακώνα που δεν διαθέτουν ΛΕΑ).

Στον άξονα περιλαμβάνονται 24 Ανισόπεδοι Κόμβοι, 251 Γέφυρες συνολικού μήκους 12,6χλμ και 5 Σήραγγες διπλής κατεύθυνσης.

Το τμήμα Κόρινθος-Καλαμάτα είναι 159χλμ (21 Α/Κ) ενώ το Λέυκτρο-Σπάρτη είναι 46 (3 Α/Κ). ΣΕΑ υπάρχουν στο Σπαθοβούνι, την Αρφάρα, την Πελλάνα, την Νεστάνη και το Αρτεμίσιο.

Οι Σήραγγες του Μορέα είναι πέντε και είναι:
Σήραγγα Στέρνας: 900 μέτρα
Σήραγγα Νεοχωρίου: 700 μέτρα
Σήραγγα Αρτεμισίου: 1,4 χιλιόμετρα
Σήραγγα Καλογερικού: 700 μέτρα
Ραψόματη: 1,3 χλμ

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com