Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προετοιμάζονται οι επεκτάσεις προς Κορδελιό, Ευκαρπία, Αεροδρόμιο


Σε φάση προετοιμασίας εισέρχονται οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Κορδελιό, Ευκαρπία και Αεροδρόμιο. Αυτό προέκυψε από την απάντηση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου
Σπίρτζη σε ερώτηση του βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Ο κος Σπίρτζης ανάφερε πως «ετοιμάζουμε τις δυο άλλες επεκτάσεις με τους σταθμούς που αναφέρατε και εσείς. Είναι προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Αυτό έχει διπλό αντίκτυπο στην πόλη: Πρώτον οι πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της (Δυτικής) Θεσσαλονίκης να εξυπηρετηθούν από ένα μέσο σταθερής τροχιάς σαν το Μετρό, που είναι γρήγορο και με ασφάλεια και να γίνει η επέκταση από Καλαμαριά προς αεροδρόμιο, για να ολοκληρωθεί αυτό το δίκτυο».

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η αναφορά στα έργα καθώς είπε πως «Ξεκινάμε με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και διάφορες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα -και όχι μόνο- για την ανεύρεση χρηματοδότησης, κυρίως όμως για την ωρίμανση του έργου, για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες –αυτό σχεδιάζουμε τώρα- για να έχουμε ένα έργο και τις σχετικές μελέτες σε υψηλή ωριμότητα και να μην έχουμε πάλι τα προβλήματα που είχαμε στη βασική γραμμή και με την αρχαιολογία και με όλες τις υπόλοιπες εμπλοκές».

Σχετικά με το πότε θα ξέρουμε για αυτές τις επεκτάσεις σημείωσε ότι «θεωρώ ότι τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να ανακοινώνονται όταν έχουν κλείσει όλα τα θέματα της ωρίμανσης των έργων, της χρηματοδότησης των έργων και των διαδικασιών που μένουν να γίνουν. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε οι ανακοινώσεις για τις επεκτάσεις να γίνουν όταν έχουν κλείσει όλα αυτά».

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ
Από την απάντηση του Υπουργού Υποδομών προέκυψαν και άλλα νέα σχετικά με τα υπό κατασκευή έργα της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Όπως είπε ο κος Σπίρτζης, στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τελειώνει η ολοκλήρωση της διάνοιξης της δεύτερης σήραγγας της βασικής γραμμής του Μετρό. Για το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε ότι «αυτό που έχουμε για τη βασική γραμμή, για την επέκταση για Καλαμαριά. Το 2020, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα δοθεί στους πολίτες» και πως «το 2019 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης και η επέκταση για Καλαμαριά, να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δοκιμαστική λειτουργία, διότι εδώ έχουμε ένα νέο έργο, πρέπει να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι και πρέπει να υπάρχει ένας συνολικός και ολιστικός σχεδιασμός και συνεργασία με όλους τους φορείς του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και για το Μετρό, αλλά και γενικότερα για το θέμα των αστικών μεταφορών».

Πηγή:  Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com