Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

QATAR DOHA Ραμαζάνι, θυμός και γεμάτα ράφια


Παντού σημαίες της χώρας, στις δύσκολες ώρες το πατριωτικό αίσθημα οξύνεται
Ραμαζάνι στην Ντόχα. Με τη δύση του ήλιου, που σηματοδοτεί και το τέλος της ημερήσιας νηστείας, ο κόσμος κατακλύζει τα στενά σοκάκια του σουκ αλ Ουαφίκ. Στα περισσότερα μαγαζιά, στα γύρω
κτίρια, όπως και στα αυτοκίνητα στην παραλιακή λεωφόρο Κορνίς, σε μια ένδειξη ενότητας και υποστήριξης, κυματίζουν σημαίες του Κατάρ και πορτρέτα του εμίρη, που αναρτήθηκαν από τους πολίτες μετά το σαουδαραβικό εμπάργκο.

Στα σουπερμάρκετ, παρά τα όσα μετέδιδαν κάποια κανάλια στη Δύση, τα ράφια είναι γεμάτα προϊόντα και οι καταναλωτές δείχνουν ψύχραιμοι, σαν να είναι μια συνηθισμένη μέρα. Ομως αυτό το ραμαζάνι οι ντόπιοι θα το θυμούνται πάντα και το ρήγμα με τους γείτονες φαίνεται βαθύ.
Δεν είναι τόσο η πίεση που ασκείται στο Κατάρ, αυτό που ενοχλεί, όσο ο επιθετικός και άκομψος τρόπος που γίνεται, και αυτό έφερε τη συσπείρωση του κόσμου. Εδώ, όλοι το έχουν πάρει πατριωτικά, οι Καταριανοί είναι περήφανοι Ανατολίτες, δεν θέλουν να υποκύψουν σε εκβιασμούς, το νιώθουν σαν προσωπική προσβολή.

Θύματα του εμπάργκο δεν είναι μόνον οι επιχειρηματίες, οι έμποροι και οι επιχειρήσεις, που θα πληρώσουν παραπάνω για τη μεταφορά προϊόντων εισαγωγής.

Είναι και οι απλοί πολίτες του Κατάρ, που έχουν συγγενείς στο Εμιράτα, στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία και απελάθηκαν, αλλά και οι φανέλες της Μπαρτσελόνα που απαγορεύτηκαν να εμφανίζονται δημοσίως στις χώρες του εμπάργκο, γιατί διαφημίζουν την Qatar air.

Οι Σαουδάραβες έδιωξαν από το έδαφός τους ακόμη και τα κατσίκια και τις καμήλες καταριανής ιδιοκτησίας, που είχαν μεταφερθεί από βοσκούς στις οάσεις της Σαουδικής Αραβίας για να γλιτώσουν από τον λίβα της ερήμου.

Αντίθετα από αυτή την επιθετική και επιεικώς άκομψη πίεση, το Κατάρ, με απόφαση του εμίρη, δεν πήρε κανένα μέτρο ως αντίποινο εναντίον των απλών πολιτών που προέρχονται από τις χώρες που εφαρμόζουν το σκληρό εμπάργκο, ούτε σταμάτησε τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων μέσω αγωγού προς τα Εμιράτα.

Οι 300.000 Αιγύπτιοι μετανάστες, που έμειναν χωρίς πρεσβεία και προξενείο, λόγω διακοπής των διπλωματικών σχέσεων του Καΐρου με την Ντόχα, βρήκαν αρωγό την Ελλάδα, που ανέλαβε τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Στον ιστό της αιγυπτιακής πρεσβείας κυματίζει η γαλανόλευκη και ο Μοχάμεντ, δάσκαλος από την Αλεξάνδρεια, μου εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα.

Για τους 3.500 Ελληνες που εργάζονται στο Κατάρ, οι περισσότεροι αναγκαστικά εκπατρισμένοι, θύματα της οικονομικής κρίσης, δεν έχει αλλάξει τίποτα, παρά μόνο η πτήση για την Αθήνα διαρκεί μισή ώρα παραπάνω, λόγω της παράκαμψης του εναέριου χώρου του Μπαχρέιν, που κάνουν λόγω κυρώσεων τα αεροπλάνα.

Οι ελληνικές -κυρίως κατασκευαστικές- εταιρείες έχουν κάποια προβλήματα εισαγωγής υλικών που έχουν μπλοκάρει στα λιμάνια των Εμιράτων και του Μπαχρέιν, όμως ήδη βρήκαν τρόπους να τα διοχετεύσουν μέσω του Ομάν και του Κουβέιτ, χώρες που δεν εφαρμόζουν το εμπάργκο.
Στη διπλωματική γειτονιά της Ντόχα, οι Ευρωπαίοι πρέσβεις δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση της Σαουδικής Αραβίας.

Οσο για τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας, όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι το πρόσχημα για να τιμωρηθεί το Κατάρ, για την άρνησή του να υποκύψει και να διακόψει τις σχέσεις του με το Ιράν.

Μία χώρα, με την οποία το Κατάρ μοιράζεται το «Παρς», το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο. «Είναι σαν να τους ζητάνε να αυτοκτονήσουν οικονομικά», μου είπε ένας διπλωμάτης.

Την αξιοπιστία της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση με το θέμα της υποστήριξης της τρομοκρατίας, αμφισβήτησε ακόμη και η παραιτηθείσα προσφάτως Αμερικανίδα πρέσβης στην Ντόχα, η οποία είπε σε σύσκεψη πως «σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, κανείς δεν είναι αθώος».

Αθώα δεν είναι όμως ούτε και η Ουάσινγκτον που άλλα λέει ο Τραμπ το πρωί, άλλα το βράδυ και άλλα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και αυτό είναι ίσως σοβαρότερο και από την ίδια την κρίση στον Κόλπο, που κάποια στιγμή θα λήξει, ενώ ο Τραμπ θα είναι ακόμη πρόεδρος. Εκτός κι αν προλάβει να καθαιρεθεί από το Κογκρέσο πριν επιστρέψουν οι καμήλες και τα κατσίκια στην όαση.

Πηγή: http://www.efsyn.gr  Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος  

ΦΩΤ.: ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΗΡΓΑΝΟΣ