Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

6 εφιαλτικά μέτρα φέρνει η αποτυχία του Κτηματολογίου!

Τσουχτερά πρόστιμα με τον μήνα, μπλόκα σε μεταβιβάσεις, οικοδομικές άδειες, αγροτικές επιδοτήσεις και
ενοικιάσεις
Σε αποτυχία οδεύει η επιχείρηση «Κτηματολόγιο», καθώς στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι είναι αδύνατη η ολοκλήρωσή του μέχρι το 2020 και εξετάζεται η λήψη πακέτου αυστηρών και επώδυνων μέτρων.

Τσουχτερά πρόστιμα με τον μήνα, μπλόκο μεταβιβάσεων, μη έκδοση αδειών για οποιαδήποτε αξιοποίηση,  μπλοκάρισμα των αγροτικών επιδοτήσεων και απαγόρευση ενοικίασης είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος να πείσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να προσέλθουν και να δηλώσουν τα κτήματά τους στο Κτηματολόγιο.
Μέχρι σήμερα η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο λιγότερο από το 26% της χώρας και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί μέχρι το τέλος του 2020, και το υπόλοιπο 74%.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κτηματολόγιο, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση θα καθυστερήσει αρκετά ακόμη, χρόνια και είναι άγνωστο εάν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Μέχρι τώρα το υπουργείο περιβάλλοντος αντιμετωπίζει ψύχραιμα τις καθυστερήσεις χορηγώντας κυλιόμενες παρατάσεις, ενώ καλεί τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν προσέλθει ακόμη στα κτηματολογικά γραφεία, να προσέλθουν για να ανοίξουν φάκελο με όσα δικαιολογητικά έχουν και να τον συμπληρώσουν στη συνέχεια.

Ούτε η τακτική αυτή αποδίδει, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάζουν διάφορα σενάρια. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν θα ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο εντός των προθεσμιών που έχει ζητήσει η τρόικα, αλλά και δεν θα ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κληθεί να επιστρέψει πίσω, τα κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτήθηκε για να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο.

Πρόστιμα και μπλόκα
Οι επιτελείς του ΥΠΕΝ συγκεντρώνουν εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων, με τα οποία θεωρούν ότι θα εξαναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να προσέλθουν στα κτηματολογικά γραφεία. Πρόκειται για εφιαλτικά μέτρα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Τα πολλαπλά πρόστιμα και επαναλαμβανόμενα πρόστιμα. Δηλαδή, όπως έχει αποκαλύψει το Σin το προβλεπόμενο πρόστιμο να πολλαπλασιάζεται για κάθε μήνα που καθυστερεί ο ιδιοκτήτη να υποβάλλει την αίτηση. Παράδειγμα, όταν προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση ανεξάρτητα από το αν η εκπρόθεσμη θα είναι ένας μήνας ή ένας χρόνος, με τη νέα πρόταση να προβλεφθεί ότι το, πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ, για κάθε μήνα καθυστέρησης. Έτσι ο ιδιοκτήτης που καθυστερεί π.χ. 5 μήνες, θα πληρώνει 500 ευρώ πρόστιμο κ.ο.κ.
Η απαγόρευση μεταβίβασης του ακινήτου που είναι εκτός Κτηματολογίου.
Η μη έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτιρίου εντός έκτασης που δεν είναι στο Κτηματολόγιο και η απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής αξιοποίησης.
Η απαγόρευση ενοικίασης των εκτάσεων που είναι εκτός Κτηματολογίου. Δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι αγροτικές, το μέτρο θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο.
Το μπλοκάρισμα των αγροτικών επιδοτήσεων για καλλιέργειες εκτάσεων που είναι εκτός Κτηματολογίου.
Την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων. Τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση, προβλέπονται εδώ και δέκα χρόνια. Όμως, ενώ βεβαιώνονται ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Ποια είναι τα ισχύοντα πρόστιμα
Σήμερα, ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση (εντός –εκτός οικισμού) του ακινήτου και συγκεκριμένα:

Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής
Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω  των 400 τ.μ.  –    Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ.     –     Πρόστιμο  120 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ.        –     Πρόστιμο 150 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ.    –     Πρόστιμο  250 ευρώ
Για  διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ.         –    Πρόστιμο 100 ευρώ
Για  διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. –    Πρόστιμο 250 ευρώ
Για  βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) –     Πρόστιμο 50 ευρώ
Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή
Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ.  –   Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω  των 4.000 τ.μ.    –   Πρόστιμο 100

Πηγήhttps://www.sofokleousin.gr