Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

«Το ταξίδι της Αντιγόνης» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης φιλοξενεί το θεατρικό δρώμενο «Το ταξίδι της Αντιγόνης» σε
σκηνοθεσία Γιώργου Νάκου το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 17:15, με ελεύθερη είσοδο. Την παράσταση ανεβάζει η θεατρική σκηνή «Σύνθεση» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φέτος έχουν θέμα «Τέχνες και Ψυχαγωγία: Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Η ηρωίδα του Σοφοκλή συναντά την εκδοχή της από το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανουίγ, και τα μέλη μιας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας μέσα από τη διαδικασία της πρόβας και του στησίματος μιας παράστασης βιώνουν ολόκληρη τη θεατρική διαδικασία. Η Αντιγόνη ταξιδεύει από το χαρτί στη σκηνή.

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: «Όσο η πρόβα εξελίσσεται στη σκηνή, ο σκηνοθέτης παρεμβαίνει ζωντανά και αναλύει δραματουργικά τα δύο κείμενα, εντοπίζει τις διαφορές και τις ομοιότητες τους στη δομή, την πλοκή και το ύφος. Το δρώμενο λειτουργεί άλλοτε σαν σπουδή και άλλοτε σαν συγκριτική μελέτη ανάμεσα στην αρχαία τραγωδία και το αστικό δράμα. Στόχος είναι ο θεατής να προσεγγίσει το θέατρο υπό νέο πρίσμα. Να καταλάβει ότι η δημιουργική διαδικασία προσφέρεται για να μάθει, να ‘διαβάσει’ ανάμεσα από τις γραμμές, να βιώσει το έργο. Να αντιληφθεί εν τέλει, πως μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορεί να μετουσιώσει τον ελεύθερο χρόνο του σε ψυχαγωγία, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους. Γιατί όχι, να κάνει και ο ίδιος ένα ταξίδι. Από την κερκίδα στη σκηνή και από τη θέση του θεατή να έρθει στη θέση του δημιουργού»

Οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νάκος
Κείμενα: Σοφοκλής (μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης),
Ζαν Ανουίγ (μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης)
Ιδέα-Σύλληψη: Δημήτρης Κατσάνος
Αφίσα: Αθανάσιος Γούσης


Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:
Σταυρούλα Συγκούνα, Σοφία Γιώτη, Σπυριδούλα Σούκη, Διονυσία Μαζανίτη, Λαμπρινή Παπαδήμα, Ευγενία Ζεϊμπέκη, Αιμιλία Παγώνα, Δανάη Φώτη, Παναγιώτης Νάκος, Κώστας Βενέτης, Ντίνος Ζαχαριάδης, Σπύρος Βάρφης, Άρης Τσούκης, Δημήτρης Κατσάνος, Φωτεινή Κούτση, Βέτα Γραβάνη, Θάλεια Οικονόμου, Άγγελος Σαΐντ, Νίκος Παπανικολάου, Χάρης Μπερρής, Μάριος Κατσάνος, Έλλη Κατσάνου, Αρετή Αγγέλη, Παύλος Κατσάνος.

Πηγή: www.typos-i.gr   ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ