Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Στις 16 Μαρτίου οι προσφυγές στο ΣτΕ για τη Γραμμή 4 του Μετρό


Στις 16 του μήνα θα εξεταστούν από το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι δύο
τελικοί διεκδικητές για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το Πάσχα και στην Αττικό Μετρό θεωρούν ότι θα είναι ακόμα ένα εμπόδιο που θα ξεπεραστεί επιτυχώς και το έργο θα προχωρήσει προς την τελική του ευθεία.

Αν και σε αυτό το δικαστικό αγώνα δεν έχουμε κάποια καθυστέρηση τότε το καλοκαίρι θα οριστεί ημερομηνία για την αποσφράγιση των προσφορών. Εκεί, θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου που θα αποκτήσει και το «συμβόλαιο της δεκαετίας». Τελικοί διεκδικητές είναι οι «ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI» και «ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Σχεδόν σύσσωμη η αγορρά αλλά και πηγές από την Αττικό Μετρό, συμφωνούν ότι η μελέτη που έχει στηριχθεί ο διαγωνισμός είναι διάτρητη και με πολλά προβλήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν το έργο σε όλη τη διάρκεια κατασκευής.

«Βιάστηκαν να το δημοπρατήσουν το 2017 με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στο παρά πέντε της εκκίνησης ενός έργου που θα κρατήσει πολλά περισσότερα χρόνια από αυτά που προβλέπει ο διαγωνισμός» σημειώνει σκωπτικά παράγοντας της αγοράς με γνώση του διαγωνισμού.



Κυριότερο σημείο προβληματισμού είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης που για 15 σταθμούς, 9 εκ των οποίων περνούν από κεντρικότατα σημεία της Αθήνας έχει οριστεί χρόνος ολοκλήρωσης τα 8 χρόνια και ως στοιχείο του διαγωνισμού τα 7 χρόνια. Μάλιστα δεν έχει προβλεφθεί να υπάρξει καμία τμηματική παράδοση του έργου με αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε εμπλοκή το έργο να μείνει όμηρος των κατασκευών (όπως το βλέπουμε και στη Θεσσαλονίκη).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ
Την ίδια ώρα, ακόμα και μέχρι σήμερα, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις πρόδρομες εργασίες. Θα είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον του έργου και πόσο επιπλέον θα παραταθεί. Σημειωτεόν πως λόγω του ν.4412/2016 που εφαρμόστηκε στο διαγωνισμό, οι πρόδρομες εργασίες που αφορούν μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ, αρχαιολογικές ανασκαφές και προετοιμασία των εργοταξίων, προηγείται του κυρίως έργου. Αυτό σημαίνει πως όσο καθυστερούν οι πρόδρομες, θα συμπαρασύρουν χρονικά και το βασικό έργο.

Αν υποθέσουμε ότι με τις καλύτερες προοπτικές το κυρίως έργο θα υπογραφεί στο τέλος του έτους, τότε θα πρέπει να μπει στον «πάγο» μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των πρόδρομων εργασιών.

ΕΡΓΟ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Στα θολά νερά που κινείται η αγορά από το 2017 και μετά, το έργο κατασκευής της Γραμμής 4 θεωρείται ως έργο-ανάσα. Ο μεγάλος προϋπολογισμός του έργου που αγγίζει τα 1,8δισ.ευρώ, θα δώσει άμεση απασχόληση σε χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοτάξια του έργου ενώ θα τονώσει όλο τον τεχνικό κλάδο με τις υπεργολαβίες που θα υπάρξουν, τις συμβάσεις προμηθείων και υπηρεσιών για τα επόμενα δέκα χρόνια.  Θα είναι το τρίτο πολύ μεγάλο έργο, μετά το Λαμία-Ξυνιάδα και το αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα πάρει μπρος.

Στην Αττικό Μετρό υπάρχει πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το έργο για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι του Γουδή, φέτος θα υπογραφεί. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει, έργο που υπογράφεται κάποια στιγμή θα τελειώσει, είναι αδιαμφισβήτητα το έργο που περιμένει όλη η κατασκευααστική αγορά.

Πηγή: www.ypodomes.com Νίκος Καραγιάννης