Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: Πράσινο φως από ΣΤΕ, ΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ξανά εντός διαγωνισμού


Με μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται ο διαγωνισμός για το μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, ένα από τα σημαντικότερα νέα μεγάλα έργα που μπαίνουν σε σειρά υλοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κέρδισαν την προσφυγή στο ΣτΕ και πλέον είναι ξανά εντός της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Να θυμίσουμε πως ύστερα από προσφυγή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έγινε δεκτή από την ΑΕΠΠ  ετέθησαν εκτός διαγωνισμού ΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ οι οποίες όπως αναμενόταν προσέφυγαν στο ΣτΕ, όπου με τη θετική για τις εταιρείες απόφαση ανέτρεψαν την προηγούμενη απόφαση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον είναι αρκετές οι φορές που βλέπουμε σε ένα διαγωνισμό να αναρείται απόφαση της ΑΕΠΠ.
Στο διαγωνισμό για το έργο-ΣΔΙΤ, στη Β`φάση στην κούρσα διεκδίκησης του έργου είναι ξανά και τα 5 σχήματα που  ξεκίνησαν, δηλαδή οι: Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος. Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που αν πετύχει θα ανοίξει την πόρτα των ΣΔΙΤ για άλλα μεγάλα οδικά έργα και δίνει διέξοδο στην έλλειψη χρηματοδότησης νέων έργων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ακόμα ένα έργο που γίνεται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο νέος άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη θα είναι μία συνέχεια του Αυτοκινητόδρομου Μορέα και αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρονο διάνυσης, ενώ εκτιμάται αντίστοιχα ότι θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα η οδική ασφάλεια σε ένα δρόμο που σήμερα χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος. Ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον περασμένο Ιούλιο.