Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής “Άγιος Νικόλαος” στη Βοιωτία

 

Ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 η μεγάλη online ψηφοφορία του

ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Kαταμετρήθηαν πάνω από 5.000 ψήφοι και πάνω από 90.000 views που πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, σε ένα διαγωνισμό που έχει γίνει πλέον θεσμός.

Ποιό είναι το Έργο της Χρονιάς 2021

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 ανακηρύσσεται το έργο για την Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής “Άγιος Νικόλαος” στη Βοιωτία της Μυτιληναίος. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 37,24% των ψήφων επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων έργων.

Στην αρχή της ψηφοφορίας και για 20 ημέρες ως μεγάλο φαβορί ξεκίνησε το έργο επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά ενώ στη δεύτερη θέση είχαμε εναλλαγές από τα υπόλοιπα 4 έργα.

Από τις 20 και μετά η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε ντέρμπι μεταξύ του έργου του Μετρό και της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής. Το τελικό απαοτέλεσμα κρίθηκε ουσιαστικά την τελευταία αποφασιστική ημέρα της online ψηφοφορίας. Οι αναγνώστες έκαναν την διαφορά αναδεικνύοντα ως νικητήριο, το έργο της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής “Άγιος Νικόλαος”, με 207 ψήφους διαφορά από το δεύτερο, συγκεντρώνοντας 1.887 ψήφους.

Το νικητήριο έργο

Τα έργα για την ανέγερση της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής ξεκίνησαν το 2019 στην περιοχή και σήμερα είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Όταν η νέα μονάδα τεθεί σε λειτουργία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πλέον το Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία εξελίσσεται σε νέο εθνικό ενεργειακό κέντρο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και το καλοκαίρι να ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία της. Εκτιμάται πως θα είναι η μοναδική μονάδα που πρόκειται να προστεθεί στο σύστημα, ενισχύει και εξασφαλίζει την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας καθώς αποσύρονται υφιστάμενες μονάδες αλλά και την μετάβαση από τον λιγνίτη σε άλλες μορφές ενέργειας.

Με θερμική απόδοση άνω του 63%, θα είναι η πιο αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ευρώπη με μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο εκτός από εντυπωσιακή ως πλάνο είναι και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις δυνατότητες της αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 10% των αναγκών που έχει η χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια. To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».


Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο εκτός από εντυπωσιακή ως πλάνο είναι και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις δυνατότητες της αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 10% των αναγκών που έχει η χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: www.ypodomes.com  

Νίκος Καραγιάννης