Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ψηφιακό δίπλωμα: Οι 10 απαντήσεις που ψάχνεις για το Gov.gr Wallet

 

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet ενεργοποιήθηκε, με χιλιάδες πολίτες να περνούν στα

smartphones το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητα. Εδώ θα λάβετε όλες τις απαντήσεις.

Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην νέα ψηφιακή υπηρεσία Gov.gr Wallet. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικά 128.853 διπλώματα οδήγησης και ταυτότητες έχουν «περάσει» πλέον στα κινητά τηλέφωνα.

Αυτήν τη στιγμή, η πλατφόρμα είναι ανοικτή για τους δικαιούχους με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2. Από το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει και για τα ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό το 3.

Η διαδικασία για να «ανεβάσει» κάποιος στο κινητό του τηλέφωνο – Android και iOS - το δίπλωμα και την ταυτότητα είναι απλή. Όλα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και απαιτούνται ελάχιστα λεπτά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.1. Σύνδεση στο διαδίκτυο για τη χρήση της εφαρμογής

Η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη, τόσο για να κατεβάσεις την εφαρμογή Gov.gr Wallet στο κινητό σου, αλλά και για να δημιουργήσει τα ψηφιακά αντίγραφα άδειας οδήγησης και δελτίου ταυτότητας, καθώς και για να προβείς σε επαλήθευση ενός ψηφιακού εγγράφου.

2. Αποθήκευση ψηφιακών εγγράφων στο κινητό

Αφού ταυτοποιηθείτε στην εφαρμογή μέσω των κωδικών TaxisNet ή των κωδικών web banking και επιβεβαιώσετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας με το σχετικό OTP SMS, μπορείτε να δημιουργήσετε και αποθηκεύσετε τα σχετικά έγγραφα απλά και γρήγορα: πατώντας σε κάθε έγγραφο, εισάγετε αμέσως μετά τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης τον οποίο θα λάβετε μέσω OTP SMS.

Σε περίπτωση που ανακαλέσετε το ψηφιακό έγγραφο (δηλαδή το διαγράψετε), μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού εγγράφου και πάλι.

Σε συσκευές iOS, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφα και στο Wallet της συσκευής / λειτουργικού συστήματος.

3. Είναι απαραίτητες οι ειδοποιήσεις από το Gov.gr Wallet;

Η λειτουργία ειδοποιήσεων (Push Notifications) είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εφαρμογής, διότι μέσω αυτής λαμβάνετε τα αιτήματα συγκατάθεσης σε περίπτωση ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου σας ή σε περίπτωση αιτήματος υπογραφής ενός εγγράφου μέσω του docs.gov.gr.

4. Τι μπορώ να κάνω με το ψηφιακό δίπλωμα και την ταυτότητα

Εφόσον το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για κάθε αντίστοιχη νόμιμη χρήση εντός της επικράτειας.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Gov.gr Wallet μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά κάθε έγγραφο στο docs.gov.gr, δηλαδή:

Υπεύθυνη Δήλωση

Εξουσιοδότηση

Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου (ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής σε ελληνικά και αγγλικά)

Ιδιωτικό Συμφωνητικό με άλλα φυσικά πρόσωπα

 5. Τα ψηφιακά έγγραφα έχουν ισχύ και στο εξωτερικό;

Ξεκάθαρα όχι. Πρόκειται για εφαρμογή με ισχύ μόνο στην Ελλάδα και δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πρέπει να έχετε μαζί σας τα έγχαρτα έγγραφα.

6. Ποιοι και πώς θα μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητα των ψηφιακών πιστοποιητικών;

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022, ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά.

Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται δείχνοντας στον ελεγκτή το QR code του εκάστοτε εγγράφου. Αφού ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει να δώσετε (ή όχι) έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet. Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας. Μόνο - και μόνον τότε - όταν ο ελεγκτής εισάγει επιτυχώς τον κωδικό αυτό, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης σας.

Διαβάστε επίσης: Ποια στοιχεία βλέπεις στο κινητό σου τηλέφωνο

7. Πρέπει να έχω μαζί σου το κανονικό δίπλωμα και την ταυτότητα;  

Το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα, ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια χρήση του δελτίου ταυτότητας που απαιτεί την παρουσίαση του φυσικού δελτίου, πλην της μεταβατικής περιόδου για τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

8. Τι γίνεται αν χάσω το κινητό μου ή μου το κλέψει κάποιος

Σε περίπτωση απώλειας του κινητού τηλεφώνου υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της ισχύς του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας ή και της ψηφιακής άδειας οδήγησης μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr.

Μόλις πραγματοποιηθεί η σχετική δήλωση, αυτόματα παύει η ισχύς και των ψηφιακών αντιγράφων.

9. Τι θα συμβεί σε περίπτωση παραβίασης του ΚΟΚ

Αν η Ελληνική Αστυνομία σας σταματήσει για κάποια παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πρέπει να κρατηθεί το δίπλωμα, γίνεται άμεσα ανάκληση της ισχύους της ψηφιακής άδειας οδήγησης και ζητείται η παράδοση και του φυσικού εγγράφου.

Σε περίπτωση που δεν έχετε εκδώσει ψηφιακό αντίγραφο της άδειας οδήγησης, τότε μόλις η κράτηση δηλωθεί συστημικά από τον φορέα ή οργανισμό που πραγματοποιεί την κράτηση, δεν μπορείτε να εκδώσετε ψηφιακό αντίγραφο έως ότου σας επιστραφεί το φυσικό έγγραφο.

Επιτρέπεται να εκδώσετε ψηφιακή άδεια οδήγησης μόνο εφόσον το αντίστοιχο φυσικό σας έγγραφο είναι σε ισχύ και το έχετε στην κατοχή σας.

10. Τι είναι το Quick Scan

Η λειτουργία Quick Scan είναι ένας τρόπος γρηγορότερης και απλούστερης επαλήθευσης των εγγράφων σας κρατώντας πάντα το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Σε περιπτώσεις που η ταχύτητα είναι απαραίτητη ή υπάρχει συνωστισμός, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια επιβίβασης σε αεροσκάφος ή εισόδου σε συναυλιακό χώρο, ενεργοποιώντας το Quick Scan δίνετε «προέγκριση» μόνο για τον αμέσως επόμενο έλεγχο εντός των επόμενων πέντε λεπτών από τη στιγμή ενεργοποίησης της λειτουργίας. Έτσι, κατά τον έλεγχο του QR code δεν απαιτείται η έγκριση της σχετικής ειδοποίησης ξανά και ο ελεγκτής βλέπει απευθείας τα στοιχεία του ψηφιακού σας εγγράφου.

Πηγή: www.gocar.gr