Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Διαγωνισμός για τη μετατροπή του παλιού ΞΕΝΙΑ στην Άρτα σε Κέντρο Πολιτισμού

 

Σε δημοπράτηση βγήκε το έργο για την αξιοποίηση του παλιού ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ στην Άρτα σε

Κέντρο Πολιτισμού. Το έργο αφορά στο σύνολο των Οικοδομικών Εργασιών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ ώστε να επαναλειτουργήσει ανακαινισμένο και σύγχρονο.

Όταν ανοίξει τις πύλες του το κτίριο που βρίσκεται εντός του Κάστρου της πόλης, θα χρησιμοποιηθεί ως Δημοτικό κτίριο πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών με χρήσεις ως Ωδείο, Βιβλιοθήκη, πολιτιστικές χρήσεις, εργαστήρια, χώροι εστίασης.

Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Αρταίων. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 11,29 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,11 εκατ. ευρώ). 

Η δημοπράτηση του εν λόγω έργου έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαϊου (2 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές) και η αποσφράγιση των προσφορών για τις 25 Μαϊου. Ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή που θα προκαλέσει το κτιριακό αυτό έργο.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Το αντικείμενο του έργου


Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συνολική ανακατασκευή του κτηρίου και βελτίωση των εγκαταστάσεων του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΞΕΝΙΑ εμβαδού 2.183 τμ., ενεργειακή αναβάθμιση με τη χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου πέρα του ακινήτου του Δήμου με νέες φυτεύσεις.

Η σύνταξη της οριστικής μελέτης για την αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου «Ξενία» Άρτας βασίστηκε στις παρακάτω απαιτήσεις:

• Στο κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο συντάχθηκε από το Δήμο Άρτας.

Με βάση αυτό, οι λειτουργίες που εντάχθηκαν στο κτίριο είναι διαφορετικές από την Φιλοξενία, δεδομένου ότι η εξακολούθηση της Ξενοδοχειακής χρήσης του κτιρίου δεν είναι πλέον επιτρεπτή.

Για την αναβίωση του κτιρίου ο Δήμος Αρταίων επέλεξε τις πιο κάτω Εκπαιδευτικές – Πολιτιστικές χρήσεις καθώς και χρήσεις Αναψυχής.

α) Εκπαιδευτική χρήση Δημοτικού Ωδείου

β) Δημοτική Βιβλιοθήκη

γ) Εργαστήρια Καλλιτεχνικά

δ) Εργαστήρια Επιχειρηματικής Τεχνολογίας

ε) Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

στ) Εστιατόριο – Καφετέρια

• Στην εξασφάλιση της στατικής του επάρκειας με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, και της ένταξης σε αυτό των αναγκαίων Η/Μ εγκαταστάσεων, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως σύγχρονο κτίριο πολιτισμού και αναψυχής.

• Στην πρόβλεψη εξυπηρέτησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΚΑ «σχεδιάζοντας για όλους»

Πηγή: www.ypodomes.com