Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Στη Μαδρίτη με «πιλότο» Πρίντεζη

Σε «νεκρό» χρόνο, με το σκορ ισόπαλο 68-68, ο Γιώργος Πρίντεζης σουτάρει για τρεις πόντους, ευστοχεί και στέλνει τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, για ένατη φορά στην ιστορία του.Σε «νεκρό» χρόνο, με το σκορ ισόπαλο 68-68, ο Γιώργος Πρίντεζης σουτάρει για τρεις πόντους, ευστοχεί και στέλνει τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, για ένατη φορά στην ιστορία του


Το μεγαλύτερο «δώρο» της ένατης συμμετοχής του Ολυμπιακού σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έκανε ο Γιώργος Πρίντεζης στους χιλιάδες «ερυθρόλευκους» φίλους, με το εύστοχο τρίποντό του στην τρίτη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (71-68). Η αποθέωση που γνώρισε ο Συριανός παίκτης ήταν πανομοιότυπη για το καλάθι του ευρωπαϊκού τίτλου το 2012 και ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να θυμάται για τη χαρά που έδωσε στο πολυπληθέστερο πάρτι της ονομαστικής εορτής του. Ο Πρίντεζης τραγούδησε τη «Φραγκοσυριανή» και 14.000 φίλοι του Ολυμπιακού χόρεψαν στους ρυθμούς της.
Τα άστοχα σουτ τριών πόντων και η συνολική απώλεια ενέργειας, κυρίως στην επίθεση, ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του Ολυμπιακού, που βρέθηκε σε απόσταση 8 πόντων πίσω από την Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο (29-37). Με ποσοστό 11% από τη γραμμή των 6,75, έναντι 30% των Καταλανών, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν να «λυγίζουν» από το άγχος στις επιθετικές πρωτοβουλίες τους, αλλά και στις άλλες κατηγορίες της στατιστικής (δίποντα, βολές, ριμπάουντ) υπήρχε ισορροπία με την Μπαρτσελόνα.

Ο Τσέχος Σατοράνσκι περιόρισε τον Σπανούλη, αλλά και στον αντίποδα η άμυνα του Ολυμπιακού στον Ναβάρο απέφερε... ισοπαλία στην αλληλοεξουδετέρωση των δύο αρχηγών μέχρι το 27΄. Ωστόσο, σε ομαδικό επίπεδο, τα αμυντικά αντανακλαστικά των γηπεδούχων λειτούργησαν πολύ αποτελεσματικότερα στο τρίτο δεκάλεπτο. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με δέκα (29-39) και εννέα πόντους (34-43 στο 25΄), ο Πέτγουεϊ έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης με δύο τρίποντα και οι «ερυθρόλευκοι» με επιμέρους σκορ 16-10 επανέκτησαν το προβάδισμα με 50-49. Οι Καταλανοί σκόραραν 13 πόντους στην τρίτη περίοδο, το ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα ανατράπηκε υπέρ του Ολυμπιακού έστω και οριακά (25%-22%), ενώ ο Σπανούλης βρήκε σταδιακά τις σωστές επιλογές για την επιθετική συγκομιδή του.

Δύο σπουδαία τρίποντα του Μάντζαρη, που διαμόρφωσαν το 61-59 και το 64-65 στα 58΄΄ πριν από τη λήξη, το κλέψιμο της μπάλας από τον Λαφαγέτ που κατέληξε σε «κάρφωμα» του Πρίντεζη για το 66-65 στα 36΄ και το καλάθι του Σπανούλη στα έξι δευτερόλεπτα (68-67) έβαλαν τον Ολυμπιακό στον διάδρομο της... απογείωσης για τη Μαδρίτη. Υστερα, ο «πιλότος» Πρίντεζης ανέλαβε με απόλυτη ασφάλεια να ταξιδέψει την ομάδα του στο ένατο φάιναλ φορ της ιστορίας της. Ακόμα κι αν ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είχε ευστοχήσει και στις δύο ελεύθερες βολές που εκτέλεσε στα 6΄΄ και είχε δώσει το προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα με 68-69 αντί της ισοφάρισης σε 68-68, η αποφασιστικότητα του Πρίντεζη, όταν βρέθηκε σε θέση βολής από τη γραμμή του τριπόντου, δικαίωσε την επιλογή του στην εκπνοή του συγκλονιστικού αγώνα.

Στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης, δύο Ελληνες προπονητές, Σφαιρόπουλος και Ιτούδης, θα παίξουν στη «σκακιέρα» του ημιτελικού Ολυμπιακού - ΤΣΣΚΑ και ένας θα βρεθεί στον τελικό. Επίσης, ο Νίκος Ζήσης με τη Φενέρ και ο Γιάννης Μπουρούσης με τη Ρεάλ θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 8 (2), Χάντερ 8, Ντάνστον 2, Σπανούλης 17 (3), Παπαπέτρου, Σλούκας 6, Πρίντεζης 14 (1), Μάντζαρης 11 (3), Λαφαγέτ 2, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ντόελμαν 5 (1), Χουέρτας 2, Αμπρίνες 11 (2), Ναβάρο 8 (1), Σατοράνσκι 12 (1), Πλάις 4, Τόμας 4, Oλεσον 5 (1), Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 13.