Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Στόχος συμφωνία - πακέτο μέσα στο Μάιο


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, διαπιστώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία, ενώ ο δεύτερος γύρος ξεκινά αύριο Δευτέρα.



Στόχος όλων των πλευρών είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG.

Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο "Για συμφωνία- πακέτο ψάχνει τώρα το Μαξίμου" το Capital.gr μετέδιδε:

Η χθεσινή εμπλοκή στο Eurogroup με την επιμονή κυρίως του ΔΝΤ να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς και να “παραιτηθεί” η κυβέρνηση από την πρόθεση της να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, οδηγεί πλέον την κυβέρνηση σε χάραξη νέας στρατηγικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι το Μαξίμου θεωρεί ουσιαστική την πρόοδο στις διαβουλεύσεις εντός του Brussels Group, θεωρεί ότι πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και θα πρέπει να αναζητηθεί συμφωνία - πακέτο εντός του τρέχοντος μηνός που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

- Η πρώτη είναι να πιστοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του πρώτου session του Brussels Group την Τετάρτη η απτή πρόοδος στην διαπραγμάτευση ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει χαλάρωση της ΕΚΤ στα T- bills.

- Η δεύτερη φάση αφορά την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για τη μεγάλη συμφωνία του “αναπτυξιακού πακέτου» που θα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και εταίρων όπως προβλεπόταν ήδη από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, «σχεδόν μάταιο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84, «εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό».

Σημειώνεται ότι η κατάσταση από χθες περιπλέχθηκε μετά την ισχυρή διαφωνία που προέκυψε για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το ΔΝΤ. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χθες ότι «ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε χθες «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», προσθέτοντας πάντως ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Eurogroup, και να υιοθετήσει βιώσιμες και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές». «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση» διαμηνύει.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών κατέγραψε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε. «Στο τέλος ωστόσο θα δούμε μονάχα τα αποτελέσματα και δεν έχουμε φθάσει ακόμα τόσο μακριά» προσέθεσε.


Πηγή: www.capital.gr