Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Θέλει συμφωνία-Πακέτο χωρίς βήμα πίσω σε εργασιακά - ασφαλιστικό

Αποχαιρετισμός στην «ενδιάμεση συμφωνία» από το βράδυ του Σαββάτου όπου «αίφνης» ανακάλυψε η Κυβέρνηση ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται αν υπαναχωρήσει από την απαίτησή του στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, οπότε το ναυάγιο της προσωρινής συμφωνίας με «σκάσιμο» της χώρας, ήταν πιο ορατό από ποτέ.

Το Μαξίμου, διαμήνυσε ότι επ΄ αυτών των δύο ζητημάτων, ούτε η Κυβέρνηση προτίθεται να κάνει πίσω και στο μεταξύ χάραξε «νέα πορεία» (την οποία το Capital.gr είχε προαναγγείλει από καιρό).

Πλέον στην Κυβέρνηση επιθυμούν μια «προσυμφωνία» έως την Πέμπτη η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη «θηλειά» από τη χώρα δια της συμφωνίας χώρας και Εταίρων να… δώσουν χέρια σε αυτά που υπάρχουν συγκλίσεις.

Στην πρώτη αυτή φάση, η οποία κατά τους -κυβερνητικούς σχεδιασμούς πάντα- μπορεί να ολοκληρωθεί μετά το πέρας των διαβουλεύσεων στο Brussels Group την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα θετικό review από την πλευρά των δανειστών που θα επιτρέψει στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαίου, να καταγράψει πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Έκτακτο Eurogroup στο μεταξύ πάντως, η Κυβέρνηση δεν θα ζητήσει, παρά την διατυπωθείσα αισιοδοξία κυβερνητικών πηγών το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πως έως και… χθες ( Κυριακή) θα είχαν διαμορφωθεί οι προυποθέσεις ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση να ζητήσει ακόμη και τη σύγκληση έκτακτης σύναξης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τη χώρα.

Φάση δεύτερη

Μετά την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας (έως τις 11 Μαίου), η Κυβέρνηση θα επιδιώξει την εμπροσθοβαρή συζήτηση για την τελική συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε  που θα οδηγήσει στο «αναπτυξιακό σχέδιο» για τη χώρα και είχε αρχικά προσδιοριστεί για τον Ιούνιο. Εκ των πραγμάτων, έχει χαθεί τόσος χρόνος, συνομολογούν κυβερνητικές πηγές, που ούτως ή άλλως η «ενδιάμεση συμφωνία» όπως σχεδιάστηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, όπερ σημαίνει πως ενοποιείται με την «τελική λύση» με χρονικό ορόσημο πλέον, το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Κόκκινες γραμμές ή… χάος

Το Μαξίμου πάντως διαμηνύει ότι θα διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές του σε εργασιακά ή ασφαλιστικό έως τέλους. Ήτοι και στην τελική διαπραγμάτευση για το «νέο σύμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας-Ε.Ε» ( άλλως, νέο μνημόνιο).

«Εμείς πίσω δεν κάνουμε σε αυτά τα δύο. Εάν δεν κάνουν ούτε αυτοί, ας βρουν άλλη κυβέρνηση να τους τα περάσει. Η δική μας πάντως δεν πρόκειται. Και ο πρώτος που το υποστηρίζει αυτό, είναι ο ίδιος ο Τσίπρας» ανέφερε κυβερνητική πηγή , δείχνοντας πως ο Ιούνιος ή θα ξημερώσει με συμφωνία ή με …χάος.

Το αυτό διαμήνυσαν άλλωστε με δηλώσεις τους τα τελευταία εικοσιτέτράωρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος υποστήριξε πως εάν δεν συναφθεί συμφωνία, τότε «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου». Συμφωνία χωρίς καμία υπαναχώρηση αλλιώς να παραδώσει η κυβέρνηση τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης πρόκρινε ο υπουργός Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, εμμένοντας σταθερά ( και πυκνώνοντας τις παρεμβάσεις του) υπέρ της ρήξης με την Ε.Ε.

Προκοπή μόνον δια πολιτικής διαπραγμάτευσης την οποία μπορεί να φέρει σε πέρας αποκλειστικώς ο Πρωθυπουργός, «βλέπει»  από πλευράς του ο Π.Σκουρλέτης.

Υπενθυμίζεται, ότι η «απειλή» για πιστωτικό γεγονός εντός των επόμενων δεκαπεντε ημερών, εάν η χώρα δεν λάβει έστω μια υποδόση, καραδοκεί, με το Μαξίμου να ομολογεί ότι τα ταμεία έχουν «στεγνώσει» και στο δίλημμα πληρωμές μισθών-συντάξεων ή δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, η απάντηση παραμένει ξεκάθαρη και πάγια: Προέχουν, οι «εντός».

Πηγή:www.capital.gr