Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Κρας τεστ για την συμφωνία στη σημερινή ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, στο ξενοδοχείο Caravel

Ένα διευρυμένο σώμα περίπου 350 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτών και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το Σάββατο και την Κυριακή προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και να τοποθετηθούν επ αυτών υπουργοί, βουλευτές και στελέχη.
Η συνεδρίαση θα αρχίσει με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (13:00), ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα και τις επαφές του με τον κ. Ολάντ και την κ. Μέρκελ .
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ενότητας παρά τις διαφορετικές θέσεις και παράλληλα να υπογραμμίσει την αξία της συλλογικότητας στην κομματική και πολιτική δράση.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και οι άλλες τάσεις αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθούν θέσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία, καθώς οι διεργασίες θα συνεχιστούν και αύριο.
Μετά από ενημέρωση που θα έχει νωρίς σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αν χρειαστεί και απευθείας από τον Αλέξη Τσίπρα σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αναμένεται η τάση να πάρει και τις τελικές αποφάσεις της για το κατά πόσον οι θέσεις αυτές θα πάρουν την μορφή κειμένων που θα κατατεθούν εν είδει τροπολογιών στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ και αν θα τις θέσουν σε ψηφοφορία.
Η προσοχή είναι στραμμένη εκ των πραγμάτων στην Αριστερή Πλατφόρμα και στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που ακόμη και χθες είπε ότι μόνο μία συμφωνία που θα σέβεται το προεκλογικό πρόγραμμα θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και ότι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστούν απολύτως.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δύο μικρότερες αριστερές τάσεις που διαθέτουν βουλευτές στις τάξεις τους, η ΔΕΑ με τρεις βουλευτές και η ΚΟΕ που διαθέτει πέντε βουλευτές.
Κρίσιμη θεωρείται και η στάση άλλων δυνάμεων που ανήκουν στο λεγόμενο "προεδρικό μπλοκ", όπως είναι οι "53", καθώς και η στάση που θα επιλέξουν τελικώς να τηρήσουν οι ανένταχτοι, οι οποίοι και δεν αποκλείεται να κρίνουν το εσωκομματικό τοπίο.
Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της ΚΕ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
Πηγή; http://news247.gr/