Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Καθαρό μήνυμα σε εσωτερικό και εξωτερικό

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας επίπονης και σκληρής περιόδου», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του
ΣΥΡΙΖΑ, όπου ζήτησε βιώσιμη λύση για τη χώρα και όχι απλά μια συμφωνία.

Χαρακτηρίζοντας μη αποτελεσματική τη διαπραγματευτική τακτική όσων πιστεύουν ότι μπορούν αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις θέσεις της, ο Αλέξης Τσίπρας τούς διαβεβαίωσε ότι έχει στο πλευρό του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που «αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο δικό του όνομα και για τα δικά του συμφέροντα.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις»

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάπιοιων από τους εκπροσώπους των δανειστών να ανατρέψουν την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να παρουσιάσει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα αφήνει πίσω του το μνημόνιο και την πέμπτη αξιολόγηση.

«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε την απόφαση της 20ής του Φλεβάρη. Το ίδιο περιμένουμε, όμως, και από το σύνολο των θεσμών και των εκπροσώπων τους», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μημ παραδεχθούν την αποτυχία τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «Ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Σαφές μήνυμα

«Δεν πρόκειται να ανεχτούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσους εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη. Όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα διακινούν σενάρια εξόδου ταπείνωσης της Ελλάδας και κρίσης. Τα διακινούν κατ' ίδιαν, δήθεν εμπιστευτικά, και αμέσως μετά δημοσίως», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και έστειλε καθαρό μήνυμα: «Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν».

«Δεν θα αποδεχτούμε εξευτελιστικούς όρους»

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε αυτή τη διαπραγμάτευση να αποδεχτεί εξευτελιστικούς όρους καθώς «η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντέξει την έλλειψη κοινωνικής προοπτικής και προκοπής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το μνημόνιο «συνειδητή επιλογή της εγχώριας ολιγαρχίας, με τις πλάτες των πιστωτών, να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των μικρών επιχειρηματιών».

Και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία:

♦ Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως τα πρώτα χρόνια, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

♦ Έσοδα από μεταφορά των βαρών στο πλούτο με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, όχι δηλαδή μέτρα που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα: καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

♦ Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας, όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά

♦ Ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται μόνο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσινγκτον, λέγοντας: «Ο αντίπαλος, ίσως και ο πιο σκληρός, βρίσκεται και εντός των τειχών. Εκτός από την τρόικα των ξένων, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια και το λόμπι των υποστηριχτών της τρόικας των ξένων, που εκπροσωπούσε και συνεχίζει να εκπροσωπεί συγκεκριμένες οικονομικές δυνάμεις και συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Πρόκειται για τις δυνάμεις και τα συμφέροντα που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν την τελευταία 25ετία και που είδαν την εξουσία τους να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονιακής πενταετίας», πρόσθεσε, για να καταλήξει:

«Άρα εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους έξω, υπάρχει και ένας παράλληλος, ομόκεντρος αν θέλετε αγώνας. Ένας αγώνας που ίσως αποδειχτεί πιο κρίσιμος από τον πρώτο. Γιατί εκεί τελικά θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία της, πρώτης ιστορικά, αριστερής κυβέρνησης για χώρα του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτός ο αγώνας, ας είμαστε ειλικρινείς, έχει να κάνει με την προσπάθεια για την αντιστροφή της πορείας πολλών ετών. Έχει να κάνει με την προώθηση ενός ριζικά διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, στην προώθηση της ισότητας, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των κοινών αγαθών, στην στήριξη της μισθωτής εργασίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος».

Νίκος Παππάς Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, διαβάζει την «Εφημερίδα των Συντακτών» πριν από την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα | EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
«Ολιγάρχες λυμαίνονται τη χώρα επί δεκαετίες»

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη λυσσαλέα αντίδραση όχι τόσο της αντιπολίτευσης όσο των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί η αντιπολίτευση, οι οποίες βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται.

«Οι κοινωνικές δυνάμεις αυτές, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είναι άλλες από τους γνωστούς ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα μας και το λαό μας δεκαετίες ολόκληρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στους ολιγάρχες: «Ας το καταλάβουν.Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τζάμπα, να πληρώσουν όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και όπως πληρώνει από το υστέρημά του και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν ό,τι δεν πλήρωσαν τόσα χρόνια».

Αιχμές για την καθυστέρηση στη λειτουργία της ΕΡΤ

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την κωλυσιεργεία που παρατηρείται στη λειτουργία της δημόσιας τηλςόρασης.

«Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί. Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Έχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της, χωρίς άλλη κωλυσιεργία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάνης Βαρουφάκης Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Θα κερδίσουμε το στοίχημα»

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας «βαθιά πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας».

«Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα.Το μεγάλο στοίχημα της παράταξης μας και του λαού μας, το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε», ολοκλήρωσε.
Πηγή;