Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Eurovision 2015: Η Σουηδία με τον Måns Zelmerlöw και το 'Heroes', νικήτρια του 60ου διαγωνισμού. Στην 19η θέση η Ελλάδα

Η Σουηδία, με την ερμηνεία του Måns Zelmerlöw στο τραγούδι «Heroes», πήγε την Eurovision ένα βήμα παραπάνω, με εφέ που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι τώρα στη σκηνή του
διαγωνισμού, και κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή διοργάνωση.
Η χώρα της Βόρειας Ευρώπης ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, ενώ μετά την εμφάνιση στον δεύτερο ημιτελικό και την πρόκρισή της, φάνηκε ακριβώς το γιατί ήταν έτοιμη να ανέβει στην κορυφή της διοργάνωσης.  «Είμαι τόσο ευτυχισμένος! Σας ευχαριστώ όλους που μας ψηφίσατε. Δεν έχει σημασία ποιόν αγαπάμε, ούτε τι είμαστε… Είμαστε όλοι ήρωες!», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Måns, παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Εξελιγμένης τεχνολογίας θέαμα


Το δυνατό της στοιχείο - που έγινε αμέσως φανερό στο κοινό όλης της Ευρώπης - ήταν το εντυπωσιακό, πρωτότυπο, εξελιγμένης τεχνολογίας θέαμα που παρουσίασε μέσα από την υποστήριξη ειδικών εφέ, που βοήθησαν τον τραγουδιστή Måns Zelmerlöw να αφηγηθεί μια ιστορία, μέσω του τραγουδιού «Heroes»,  η οποία είχε ως θέμα της το  bullying. Ένα πρόβλημα της εποχής, που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά ολόκληρο τον κόσμο.


Το τραγούδι  «Heroes» συγκίνησε το κοινό, ενώ μέσα από τα εντυπωσιακά εφέ  ο ψηφιακός φίλος του τραγουδιστή ο οποίος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, στο παρελθόν τον είχε βοηθήσει να αντιμετωπίσει το bullying, με τη συμμετοχή του στο τραγούδι τον βοήθησε στην κατάκτηση της πρωτιάς στη Eurovision.

Το πλήρωμα του χρόνου

Η Σουηδία - ειδικά τα τελευταία χρόνια - ξέρει καλά πώς να πρωτοτυπεί. Δεν είναι τυχαίο πως από το 2011 πλασάρεται μονίμως στην τριάδα (3η το 2011, 1η το 2012, 3η το 2014), με μοναδική εξαίρεση το 2013 που οι Σουηδοί δεν νοιάζονταν ιδιαίτερα να έχουν μια σούπερ εμφάνιση, καθώς ο διαγωνισμός γινόταν στην έδρα τους.


Ο Måns Zelmerlöw είχε προσπαθήσει να εκπροσωπήσει τη Σουηδία και το 2007 με το «Cara Mia», φτάνοντας ωστόσο μόλις στη 3η θέση του Melodifestivalen, αφήνοντας πίσω του όμως ένα τραγούδι που σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Σκανδιναβία, σε αντίθεση με το νικητήριο «The Worrying Kind» των The Ark. Δύο χρόνια αργότερα, προσπάθησε να εκπροσωπήσει ξανά τη χώρα του, φτάνοντας με το τραγούδι «Hope & Glory» στην 4η θέση  του διαγωνισμού. Έπειτα από απόπειρες αρκετών ετών ήρθε η ώρα για τον 29χρονο τραγουδιστή  να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών του.
Η Σουηδία έγινε η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του διαγωνισμού, τις περισσότερες έχει η Ιρλανδία, ενώ ο διαγωνισμός θα επιστρέψει στη Σουηδία έπειτα από τέσσερα χρόνια (είχε διοργανωθεί στο Μάλμε, το 2012, μετά τη νίκη της Loreen με το τραγούδι «Euphoria»).

Η Ελλάδα στη 19η θέση
Η χώρα μας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τη Μαρία Έλενα Κυριάκου και το τραγούδι «One Last Breath», σε μουσική της ίδιας και του Ευθύβουλου Θεοχάρους και στίχους των Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και Εβελίνας Τζιώρα, εμφανίστηκε 15η στη σκηνή του Stadthalle της Βιέννης, πραγματοποιώντας μια αξιοπρεπή εμφάνιση,  η οποία την οδήγησε στην κατάκτηση της 19ης θέσης με 15 βαθμούς.

H Κύπρος με τον Γιάννη Καραγιάννη και το τραγούδι «One Thing I Should Have Done», απέσπασε την 22η θέση.


Η πανέμορφη εκπρόσωπος της Ισπανίας, Edurne
Αξιόλογες εμφανίσεις
Μια από τις χώρες που προσπάθησαν  να «κοντράρουν» τα εφέ και τα μηνύματα της Σουηδίας ήταν η Ιταλία με τους τρεις νεαρούς τενόρους, το συγκρότημα Il Volo, που πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση με το τραγούδι «Grande Amore».
Η συμμετοχή της Ιταλίας είχε στα υπέρ της το γεγονός ότι και το τραγούδι και οι ερμηνείες από ένα ήδη δημοφιλές συγκρότημα ήταν ιδιαίτερες, ενώ επίσης εμφανίστηκε στην τελευταία, 27η θέση, γεγονός που βοήθησε να έχει υψηλή ανταπόκριση στην ψηφοφορία του κοινού.

PAP/EPA
Monika Kuszyńska
Η πανέμορφη εκπρόσωπος της Ισπανίας, Edurne, απέδειξε απόψε πως διαθέτει ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες καθηλώνοντας το κοινό με την ερμηνεία της και εντυπωσιάζοντάς το όταν έβγαλε την κόκκινη κάπα της!
                                    
Συγκινητική ήταν η εμφάνιση της τραγουδίστριας Monika Kuszyńska από την Πολωνία, την οποία ένα τροχαίο  καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα, που έστειλε το δικό της μήνυμα ζωής και αγάπης ερμηνεύοντας το «In the name of love». Δίπλα της στα δύσκολα αλλά και στην σκηνή της Eurovision, ο σύζυγός της που την συνόδευσε στο πιάνο.

Η εκπρόσωπος της Ρωσίας Polina Gagarina με το τραγούδι της «A Million Voices» συγκίνησε το κοινό με την ερμηνεία της και με το ξέσπασμα που είχε στο τέλος  της παρουσίασής της, αφού πριν από λίγες ημέρες είχε βρει τον μπελά της λόγω μιας φωτογραφίας της με την Conchita, για την οποία και κατηγορήθηκε στη χώρα της.

Η τελική κατάταξη

1. Σουηδία (365 βαθμοί)
2. Ρωσία  (303 βαθμοί)
3. Ιταλία  (292 βαθμοί)
4. Βέλγιο  (217 βαθμοί)
5. Αυστραλία  (196 βαθμοί)
6. Λετονία  (186 βαθμοί)
7. Εσθονία (106 βαθμοί)
8. Νορβηγία (102 βαθμοί)
9. Ισραήλ (97 βαθμοί)
10. Σερβία  (53 βαθμοί)
11. Γεωργία (51 βαθμοί)
12. Αζερμπαϊτζάν (49 βαθμοί)
13. Μαυροβούνιο (43 βαθμοί)
14. Σλοβενία (39 βαθμοί)
15. Ρουμανία (35 βαθμοί)
16. Αρμενία (34 βαθμοί)
17. Αλβανία (34 βαθμοί)
18. Λιθουανία (30 βαθμοί)
19. Ελλάδα (23 βαθμοί)
20. Ουγγαρία  (19 βαθμοί)
21. Ισπανία (15 βαθμοί)
22. Κύπρος (11 βαθμοί)
23. Πολωνία (10 βαθμοί)
24. Ηνωμένο Βασίλειο (4 βαθμοί)
25. Γαλλία  (4 βαθμοί)
26. Γερμανία (0 βαθμοί)
27. Αυστρία (0 βαθμοί).