Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Αδυναμία πληρωμής των δόσεων Ιουνίου στο ΔΝΤ μετέφερε ο Τσίπρας στον Λιου

Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας
Την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τις τρεις δόσεις του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μετέφερε στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής και μετά
τις επαφές του έλληνα πρωθυπουργού στη Ρίγα.

Όπως μετέδωσε το Mega και ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Λιου να παρέμβει προς το ΔΝΤ, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο όλες οι δόσεις που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο να ενοποιηθούν σε μία και η αποπληρωμή να γίνει μετά τα μέσα του μήνα.

Τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνουν η αμερικανική πλευρά.

Η πρώτη δόση ύψους 303 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου.

Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θεωρείται και πολύ πιθανό.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης από τον αμερικανό υπουργό να παρέμβει στην Κριστίν Λαγκάρντ, για να αλλάξει θέση η σκληρή θέση των στελεχών του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Λιού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άκουσε με προσοχή την ενημέρωση του έλληνα πρωθυπουργού και μετά τη συνομιλία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου.

Οι πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, δεν ήταν πολύ υποστηρικτικές αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή ζήτησαν και από την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν να τελειώνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα σέρνουν τα πόδια τους» και αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί οδηγεί σε αντιπαραθέσεις. Οι Αμερικανοί ζητούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και όπως είπε η ίδια πηγή «χάνουμε την υπομονή μας σε βαθμό έντονου εκνευρισμού».
Πηγή; http://news.in.gr/