Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

BBC: Οι ηγέτες της ευρωζώνης echo ελπίδες για την ελληνική συμφωνία

Ντόναλντ Τουσκ και ο Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας
Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν ελπίδες ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγες μέρες για να σταματήσει Ελλάδα τη χρεοκοπία.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις που προσέφερε η
Ελλάδα αποτελούσε «κάποια πρόοδο». Αλλά είπε περισσότερη δουλειά ήταν απαραίτητη και «ο χρόνος είναι λίγος".
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ένα € 1,6 δις (£ 1,1 δις) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δάνειο από το τέλος του μήνα.
Εάν παραλείψει να το πράξει, κινδυνεύει να συντριβεί από το ενιαίο νόμισμα.
Παρά το γεγονός ότι καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, τα εμπόδια φαίνεται να έχουν εκκαθαριστεί, το BBC Ευρώπη Ανταποκριτής Damian Grammaticas εκθέσεις από τις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία που σχηματίζεται λέγεται ότι περιλαμβάνει :
Νέοι φόροι για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους
Επιλεκτικές αυξήσεις στο ΦΠΑ
Εξοικονόμηση σε συντάξεις που συνδέονται με τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση των συντάξεων εργοδοτικές εισφορές
Δεν απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ή των μισθών του δημόσιου τομέα - "κόκκινες γραμμές" για την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση
Μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία θα πιστωτές να ξεκλειδώσετε το τελευταίο € 7,2 δισ δόσης των κεφαλαίων διάσωσης.
Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ηγέτες των 18 άλλες χώρες της ευρωζώνης που συγκεντρώθηκαν για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
άκυρος
Ντόναλντ Τουσκ και ο Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους επικεφαλής των τριών διεθνών δανειστών στην Ελλάδα - το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα μπροστά από την παρουσία της συνόδου κορυφής.
Μετά τις συνομιλίες που έληξε τη Δευτέρα το βράδυ, η κα Merkel είπε ότι ο καθένας που συμμετέχει ήθελαν την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη », συμπεριλαμβανομένου και εμού».
«Οι προτάσεις που προσφέρει η Ελλάδα σήμερα αποτελούν κάποια πρόοδο. Ωστόσο, κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και ο χρόνος είναι περιορισμένος," είπε.
άκυρος
Ανάλυση από τον Chris Morris, BBC Ευρώπη ανταποκριτής
Ως πολιτική και οικονομική πίεση τοποθετημένα σε Ελλάδα, έδωσε τελικά κάποιο έδαφος - με προτάσεις για τη μείωση των συνολικών νομοσχέδιο συντάξεων και την αύξηση περισσότερα χρήματα από τον ΦΠΑ. Όπως άφησε τη σύνοδο κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η μπάλα ήταν τώρα στο γήπεδο των ευρωπαίων ηγετών. Αλλά μετά από μώλωπες πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, υπάρχει ακόμη πολύς σκεπτικισμός σχετικά με την Ελλάδα γύρω από την ευρωζώνη. Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών ζητηθεί από τη Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σχετικά με το αν θα πρέπει να εισαχθούν ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς σημαντικά χρηματικά ποσά εξακολουθούν να αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές αυξάνονται με την ελπίδα της συμφωνίας
Walker: Οι επιλογές για την Ελλάδα
Γιατί πρέπει να με νοιάζει;
Τι κρύβεται πίσω από την κρίση;
άκυρος
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της είχαν "μετάβαση προς μια συμφωνία».
Είπε, επίσης, υπήρχε "ακόμα δουλειά να γίνει» για μια λύση να είναι στον ορίζοντα, όταν υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν ξανά την Τετάρτη.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις θεωρήθηκαν ως "θετικό βήμα", και ότι θα πρέπει να «αξιολογηθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες".
"Καθώς οι τελευταίες ώρες έχουν δείξει μπορούμε να δούμε όλα τα μέρη πλήρως δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης», πρόσθεσε.
Είπε ότι ο στόχος ήταν να έχουμε υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίνουν ένα πακέτο την Τετάρτη το βράδυ που θα τεθεί σε ηγέτες της Ευρωζώνης για την τελική έγκριση την Πέμπτη το πρωί.
Media player ΜετάβασηMedia player βοήθειαΑπό αναπαραγωγής πολυμέσων. Πιέστε Enter για να επιστρέψετε ή καρτέλα για να συνεχίσετε.
Λεζάντα Media
υπουργός Οικονομίας στην Ελλάδα Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στο BBC ο Robert Peston ότι οι πιστωτές δέχθηκαν το σχέδιο του χρέους στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker - ένα από τα βασικά ισχύος μεσίτες - δήλωσε αργά το βράδυ συνέντευξη Τύπου: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας".
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες παρακολούθησαν μια συγκέντρωση έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα τη Δευτέρα για τη στήριξη της Ελλάδα που διαμένουν στην ευρωζώνη. Ήρθε μια μέρα μετά από μια διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας υποστηρίζοντας σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και πέντε μήνες, με τρεις κύριους πιστωτές στην Ελλάδα δεν θέλουν να ξεκλειδώσετε την τελική δόση κεφαλαίων διάσωσης έως ότου η Ελλάδα συμφωνεί με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει αντιταχθεί μεταρρυθμίσεις που λέει θα επιβάλει περιττές δυσκολίες για τον ελληνικό λαό.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε και πάλι έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα μετά ανήσυχοι αποταμιευτές απέσυραν πάνω από € 4 δισ τελευταίες ημέρες.
Πηγή: http://www.bbc.com/